31 Ekim 2011 Pazartesi

KIBRIS TATLISI



Merhabalar  nasılız bakalım cümleden ? Ben iyiyim çok şükür hemde çok iyi çünkü bir buçuk ay önce başladığım diyette tam tamına altı kilo verdim ve bunun şerefine sizinle çokkkkk ama çokk güzel olan, misafirler tarafından tam not alan bu tatlıyı paylaşmak istedim.Kesinlikle favorim  artık şu sıra bıkana dek yaparım ben şiddetle size de tavsiye ederim.İyi ki bu tarifi sevgili arkadaşım olsadayeseksuzan arkadaşımda görmüşüm iyiki denemişim ve kendisine de buradan kocaman teşekkür ediyorum.Tarifide onun sayfasından direk kopyaladım bilginize...


MALZEMELER:
  • 3 adet yumurta
  • yarım su bardağı şeker
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardagı galete unu
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • bir paket kabartma tozu
 KREMASI İÇİN:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı nişasta
  • yarım su bardağı şeker
  • bir paket vanilya
  • bir paket krem şanti
ŞERBETİ İÇİN:
  • 2 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı  şeker
  • bir paket vanilya
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle şerbeti yapın, çünkü kekin üzerine şerbet soğuk dökülecek. Bir tencereye suyu ve şekeri dökün, kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 15-20 dakika daha kaynatın. Şerbet hazır olunca altını kapatın ve vanilyayı ekleyip soğuması için bekletin.
  2. Keki için yumurtaları ve şekeri iyice çırpın, diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Yağlanmış bir tepsiye (ben büyük kare borcam kullandım) dökün.
  3. 170 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökün, soğuması için bekletin.
  4. Kreması için krem şanti hariç diğer  malzemeleri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Altını kapatın, toz krem şantiyi ekleyin ve blendırla 5 dakika çırpın.
  5. Soğumuş şerbetli kekin üzerine bu kremsi muhallebiyi dökün. Üzerine bolca hindistan cevizi (ben ceviz serptim)serpin. Buzdolabında 2-3 saat bekletip servis yapın.


25 Ekim 2011 Salı

HAVUÇLU RULO SALATA



Merhaba arkadaşlar,bu aralar malumunuz kötü günler geçiriyoruz milletçe:( Bu konuda öteki bloguma uzun uzun yazdım tekarar buraya yazmak istemiyorum,okumak isteyenler için bir tık sadece...


Çok güzel çok değişik bir salata tarifim var sizlere,kız kardeşimin misafirleri için değişik salata tarifi arayışı içine girmişken önce sevgili arkadaşım Zerrin'de gördüğüm bu salata tarifine bayıldım açıkçası daha sonra Zerrinin de blogunda bahsettiği hayatintakendisi blog arkadaşa gittiğimde kesinlikle bu salatayı yapmalıyım dedim ve iyi ki de demişim ve yapmışım.Çok teşekkürler arkadaşlar böyle güzel ve değişik tarifleri bizimle buluşturduğunuz için.


 Ama benim ki biraz fazla piştiği için kırılmalar oldu görüntü o kadar güzel değildi fakat lezzeti misafirlerimiz tarafından tam not aldı.


Veeee misafirlerimizin bayıldığı ,çok beğendiği salatanın tarifi var sırada,hadi bakalım yapacak olanlara şimdiden afiyetler olsun:)



Malzemeler
  • 1 kg havuç
  • 4 adet yumurta
  • 5 kaşık un
Arasına sürmek için
  • 400 gr süzme yoğurt
  • 200 gr süzme beyaz peynir(ben koymadım tercihe göre değişebiliriisniz)
  • 1/2 demet dereotu
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz, dilerseniz pul biber
1 kilo havucu rendeleyip az yağda pişinceye kadar kavuruyoruz. İçerisine 1 çay bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar biraz daha pisiriyoruz. Tuzunu ilave edip, soğumaya bırakıyoruz.
Bu sırada yumurtaların sarısını ve beyazını ayırıp, 4 yumurtanin beyazını kar haline gelinceye kadar çırpıyoruz. Sarılarını ve 5 kasik unu havuçlara ekleyip hepsini blendırdan geçiriyoruz. Kar haline getirdiğimiz yumurta beyazlarını havuçlu bu karışıma azar azar ekleyip tahta bir kaşık yardımı ile karıştırıyoruz. Hazırladığımız bu hamuru yağlı kağıt serdiğimiz bir fırın tepsisine düzgünce döküp önceden 180 C’ye ısıttığımız fırında 15 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarır çıkarmaz yağlı kağıt yardımıyla rulo haline getirip soğumaya bırakıyoruz.
Başka bir kapta beyaz peyniri ezip süzme yoğurda ekliyoruz. İçerisine tuz ile dövdüğümüz 1-2 diş sarımsak ve ince ince kıyılmış dereotunu katıyoruz. Hazırladığımız bu karışımı soğuyan rulo kekimizi hafifçe kırmadan açıp içerisine sürüyoruz ve tekrar rulo olarak sarıyoruz. (Siz içerisine dilerseniz labne, krem peynir gibi alternatifler deneyebilirsiniz.)
Rulo salatamızın üzerini streç film ile kapatıp bir gece dolapta beklettikten sonra dilimleyerek servis ediyoruz.

not:tarifini olduğu gibi hayatintakendisi kopyaladım...

13 Ekim 2011 Perşembe

Acı Domates Sosu ve Kış Hazırlıkları


Yok giriş yazısı, yok giriş cümlesi bu sefer sadece fotoğraflarım ve tarifim konuşacak sizinle :P Aaaaa nedir ya hep yazmalı mıyım bu sefer keyfim yok canım istemiyor bir şeyler yazmayı sadece tarifi eklemek istedim olar demi çokkkk sevgili arkadaşlarım izleyenlerim ehehhe:)
 Oldu bile dediğinizi duyar gibiyim bu yüzden cesaretle haydi bakalım geçelim tarifimize:)




Bu domates sosu harika bir lezzet harika bir sos on yıldır sürekli yaparım yemeklerde salata yerine çok tüketiriz biz.Çay sofralarında kısırın,patates salatasının yanına özellikle çok yakışıyor.
Geçelim tarifimize, şimdiden yapanlara afiyet olsun ...



İÇİNDEKİLER:

Bir kilo domates
Bir çay bardağı sirke
Bir çay bardağı sıvı yağ
sarımsak,tuz,
acı süs biber(acı sevme ye bağlı olarak göz kararı)
Kırmızı biber(göz kararı)

HAZIRLANIŞI:

Domatesler,sarımsak,acı biber robottan geçirilerek kaynatılır,domatesler suyunu çekene kadar pişirlir,tuz ilave edilir.Ayrıca küp küp doğranan kırmızı biberler kaynayan domatesin içine eklenir,bir iki taşım kaynatılır,sıcak sıcak kavnozlara dökülüp kavonozlar tes çevrilir soğumaya bırakılır...
 
NOT: ben on beş kilo domatese yarım kilo acı biber,üç kilo kırmızı biber koydum...


Üstteki fotoğrafta gördüğünüz gibi kırmızı biberleri güzelce yıkadıktan sonra fırın tepsisine koyup güzelce pişmesini bekledikten sonra,kapaklı bir tencereye koyup bir iki saat beklettikten sonra kabuklarını soyuyorum içini temizliyorum,sonra buzdolabı poşetlerine koyup doğru derin dondurucuya,kışın afiyetle yemek için yerini alıyorlar:)


Bu fotoğraftakiler de menemenlik olarak hazırlanmış domates ve biber karışımı.domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğradım biberleri de doğradım ve karıştırıp buzdolabı poşetlerine koyup onları da doğru derin dondurucuya yolladım.

Ayrıca patlıcanlarım vardı derin dondurucuya koyduklarımın arasında onları da karnı yarık yapacak şekilde birde musakkalık olacak gibi yuvarlak yuvarlak keserek hazırlayıp kızarttım ve saklama kaplarının içine koyarak derin dondurucuya attım,kışın aynı yaz lezzetinde gibi oluyor.

Bezelye zamanında da bezelyeleri temizleyip boz dolabı poşetine koyup yine derin dondurucuya koyuyorum.

Ve son olarak da dolma biberlerin içini temizleyip poşetleyip dondurucuya koyuyorum.

Kışın her biri aynı yaz tazeleğinde oluyor...


10 Ekim 2011 Pazartesi

LUTENİTSA (KAHVALTILIK SOS)


Merhaba,ben hastaydım hemde çok feci grıp olmuşum hafta sonu hiç kalkmadım yemek yapma dışında.Ne kadar hasta olursanız olun evde çocuklar varsa kalkmak zorundasınız.Gerçi aparatif şeyler hazırladım sağ olsun çocuklarım çok yormadılar beni.Baş ağrısı hapşırma,aksırık,şiddetli boğaz ağrısı ve karga sesinden beter bir ses.Çok şükür şu anda hafifledi biraz en azından yatma isteği duymuyorum boğazım ağrımasa da sesim halen kısık.
Rabbim bana ve tüm hastalara acil şifalar versin diyelim ve geçelim tarifimize.

Lutenitsa aslında  balkanlara ait bir çeşit kahvaltılık sos,eşim Bulgaristan göçmeni olduğu halde bizimkilerde ben görmedim hiç bu sosu,Arkadaşım var göçmen onda gördüm onlar kasalarca alırlar domatesi ve biberi patlıcanı öyle pişirirler,hatta bahçede ateş yakarlar o şekilde közlerler biberi patlıcanı tabi ki tadı da mükemmel olur ateşte közlenmiş biberin patlıcanın.Sonraları baktım annemde yamaya başladı ve ben çok beğendim,annem sağ olsun yapar bize de verir.Ben yapmadım annemin marifetidir.Fotoğraf bana ait tabi:)



İÇİNDEKİLER;

4 kg. etli domates
2 kg. salçalık kırmızı biber
1 kg. patlıcan
Yarım baş sarımsak
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağ
2 çay bardağı sirke
çubruka (baharat)
Tuz


HAZIRLANIŞI;

Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın.
Közlenmiş patlıcanları, biberleri  ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
Domatesler suyunu çekince belender dan geçirin.
Zeytin yağ, sirke,çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Sıcakken kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin. AFİYET OLSUN...


Not:bu tarifi olduğu gibi muhabbetsofrasi arkadaşımdan aldım,çünkü annem ölçüsüz yapıyor ,ölçülü yapmak isteyen arkadaşlara faydamız olsun dimi ama...

6 Ekim 2011 Perşembe

PİRİNÇ SALATASI (ÇİN PİLAVI)

Merhaba arkadaşlar,ya şu giriş cümlelerini yazarken nasıl zorlanıyorum nasıl başlasam nereye bağlasam diye düşünürken en sonunda saçmalayarak başlıyorum yine hadi hayırlısı:P

Havalarda soğumaya başladı artık , sıcak sıcak çorba yapsak tariflerini versek mi ne?

Diyet yaparken de yemek bloglarında olmak ne zor bir şeymiş yahu,her ne kadar yayınladıklarımın bir çoğu arşivimden olsa da siz değerli arkadaşlarımın sayfalarında ki o güzel mamaları görüp de yapamamak yapıp da yiyemek ne kadannn acı bir durumdur bilseniz:)
Ömrüm diyetle geçti diyet yap ver kilo bırak al geriye verdiğin kiloların iki katını offlsamda puflsamda yine bir diyetin içindeyim şu sıra ve bu sefer zorlu ve uzun bir süreç olacak .Rabbimm yardımcı olsun inş...

Geçelim tarifimize aslında bir çoğunuzun bildiği yaptığı bir lezzet ama blogumda yer almasını istedim bende.Yıllardır yaparım keyifle yenir.

Bu tarifimi hunerlieller arkadaşıma gönderiyorum sitesinde birbirinden güzel tarifiler var ve bu etkinlikte de eminim çok güzel tarifiler olacak bir bakın derim....

İÇİNDEKİLER;
  • 3 su bardağı pirinç
  • yarım demet ince doğranmış dere otu,
  • yarım demet ince doğranmış maydanoz
  • 1 adet limon
  • 8 adet kornişon salatalık turşusu
  • varsa havuç ve domates turşusu(şart değil)
  • 4 adet yeşil soğan
  • tuz,
  • yarım su bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI;

Pirinçler  yıkanıp tuzlu ılık suda 1 saat bekletilip süzülür.
Yağ kızdırılıp pirinçler tane tane oluncaya dek tuz eklenerek kavrulur.(kısık ateşte yaklaşık 5 dakika kadar )
3 bardak kaynar su piriçlerin üzerine dökülüp önce yüksek ateşte -fokurdayıncaya dek-sonra kısık ateşte pirinçler uzayıp suyunu çekene kadar pişirilir.Pirinçlerin üzeri göz göz olmalı
Pilavı demlenmeye bırakmalayız.
Salatalık,havuç ve domates turşularını ince ince küp şeklinde doğrarız
Taze soğan ,maydanoz ve dereotuda ince ince doğranır
Tüm malzemeler soğuyan pilavla birlikte karıştırılır ve limon suyu eklenir ve servis kabına alınır...AFİYET OLSUN :)


3 Ekim 2011 Pazartesi

ETİMEKLİ KARIŞIK KIZARTMA VE MİM...



Merhaba arkadaşlar bu gün size çok lezzetli olan karışık bir kızartmam var onu anlatayım size lakinn aylardır kendisi sırada bekliyor görücüye çıkmak için:P Kahvaltıda harika bir lezzet ,çayın yanında misafirlere böreklerin yanında salata niyetine bile çok güzel oluyor benden söylemesi:)

İÇİNDEKİLER:
  • patates
  • kırmızı biber
  • yeşil biber
  • havuç
  • kabak
  • patlıcan
  • etimek
  • yoğurt
  • sarımsak
  • sıvı yağ
  • tuz
HAZIRLANIŞI:

Patates,kırmızı biber,yeşil biber,patlıcan,kabak,havuç küp küp doğranarak sıvı yağda kızartılır.Kızartma işlemi bittikten sonra içinde etimekler konulur.sarımsaklı yoğurtla karıştırılır ve servis tabağına alınır.AFİYET OLSUN...

NOT:Ölçü yok göz kararı kişi sayısına göre yapabilirsiniz.




Gelelim gecikmiş mimlerimizden bir diğerine sevgili arkadaşım umutsepeti mimlemiş beni.Mim konusu hangi şirinsiz,ben kendim işin içinden çıkamadım ve test yaptım bakalım hangi şirinmişim diye sonuç resimde de gördüğünüz gibi şirin babaymışım ben:)
Ne yalan söyliyim sonucu çok beğendim ben:)

Hangi şirinsiniz?

Test sonucu : Şirin Baba

Şirinlerin liderisiniz. Kötü bir durum söz konusu olduğunda Şirin Köyü'ndeki herkes size danışıyor. Herkes sizin tecrübenize ve zekanıza güveniyor. Olaylar karşısında öyle olgun davranıyor ve öyle güzel çözümler üretiyorsunuz ki size hayran kalmamak elde değil. İnsanlarla ilgilenmeyi, çevrenizdekilere bir şeyler öğretmeyi seviyorsunuz. Üstelik kafanızın basmadığı konu, elinizden gelmeyen iş de yok. Afedersiniz, siz sihirli misiniz?