29 Ekim 2013 Salı

KEMİKLİ KURU FASULYE VE CUMHURİYET BAYRAMI




Bu anlamlı ve çok güzel günden merhaba arkadaşlar...Dün ilimizde çok güzel bir CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ gerçekleşti bizde iş arkadaşlarımızla o güzel yürüyüşteydik.Zengini fakiri,sağcısı solcusu,yaşlısı genci,kadını erkeği ile CUMHURİYET BAYRAMIMIZI bando takımının çaldığı marşlar eşliğinde,elimizde bayraklar ile büyük coşku kutladık.Ardından 4 km lik yolu yaklaşık beş bin kişi ile birlikte yürüdük.Hepimizin CUMHURİYET BAYRAMI kutlu olsun...




Geçelim bu gün ki tarifimize herkesin evinde mutlaka çok sevilen, mutlaka sık sık yapılan olmazsa olmazlardan kuru fasulye :) Yada ben çok sevdiğim için veya bizim evde çok sevilip çok tüketildiği için sanırım öyle düşünüyorum :) 

Eskiden çocukluğum da babam sağken yer sofrasında yemek yerken özellikle kuru fasulye oldu mu mutlaka yanında kuru soğan olurdu ve babam kuru soğanı eliyle bir hamlede kırardı ve içinde ki cücüğü yemek için didişirdik kim yiyecek diye öyle lezzettli gelirdi ki o yemekler.Anne elinden çıkan yemekler, babanın huzur verdiği sofralar ahh ahh eskide kaldı hep özlemekten başka bir şey gelmiyor elimden maalesef :(


Benim gibi çalışan kadınların kurtarıcısı olan düdüklü tencerede pişiriyorum yemeğimi.Soğanı da etleri de kemikleri de hiç kavurmuyorum ,çiğden hepsini atıp pişiriyorum hiç de lezzet farkı olmuyor adım gibi eminim buna çünkü eskilerden bende ayrı ayrı kavurarak yapardım ama bir kez deneyin göreceksiniz hiç fark olmadığını :)Sadece içine mutlaka bir diş sarımsak ve bir kesme şeker atarım olay bu :)
Ölçü yok bu tarfimde tamamen göz kararı ile yapıyorum...




KEMİKLİ KURU FASULYE


MALZEMELER:
Kuru fasulye
Etleri sıyrılammış kemik parçaları
Soğn
Salça
Sarımsak
Kesme şeker

HAZIRLANIŞI:

Kuru fasülye bir gece önceden ıslatılır.Eğer benim gibi o an aklınıza geldiyse pişirmek düdüklü tencerede 15 dk haşlayın.
Ardından soğanları doğrayıp fasulyemizin üzerine ekliyoruz ,salçamızı da ekleyip tuzunu sarımsağını şekerini ekleyip karıştırıyoruz.Son olarak kemiklerimizi de ekledikten sonra üzerine kaynamış olan sıcak suyumuzu ekleyip düdüklü tnceremizin kapağını kapayıp 1 saat pişiriyoruz.Afiyet oslun :)





26 Ekim 2013 Cumartesi

KARAMELİZE EDİLMİŞ MUHALLEBİLİ KEMALPAŞA TATLISI



Merhabalar nasılsınız görüşmeyeli diyeceğim ama kimseler yok blogum da aslında görüntüleyen çok da yorum yazan yok olsun ne yapalım ben düzenli yazayım da elbet olur eskisi gibi değil mi eskiden 50,60 yorumlu postlarım olurdu benim ya  :) eminim yine olur zaman lazım dimi a dostlar :) 
Neyse efenim sözü daha fazla uzatmadan geçelim tarifimize bu harika lezzetle tanışmanızı mutlak istiyorum hele ki karamelize edilmiş tatlıları seviyorsanız mutlaka yapın derim...



 MALZEMELER :
İki paket kemalpaşa
şeker,su

KREMASI İÇİN
1 litre süt 
1 su bardağı nişasta 
yarım su bardağı şeker
 bir paket vanilya 
bir paket krem şanti

ÜZERİ İÇİN
çok az ceviz içi 

HAZIRLANIŞI:
Kemalpaşa tatlısının üzerindeki ölçülere göre şekeri tencereye alıyoruz şekerin rengi koyulaşana dek karıştırarak karamelize edilmesini sağlıyoruz.Şekerin rengi iyice koyulaştıktan sonra paket üzerinde verilen ölüçüler de kaynamış olan sıcak suyu yavaşça ilve ediyoruz fakat tencerinin kapağı kapalı olsun azıcık bir aralıktan döküyoruz ki suyu, çok sıçrama yapıyor.Topaklanma olacaktır endişe etmiyoruz kaynadıkça eriyor.
Kemalpaşalarımız paket üzerin deki tarife göre kaynadıktan sonra büyük diktörgen borcama alıyoruz sıkı bir şekilde diziyoruz.
Kreması için krem şanti hariç diğer malzemeleri bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Altını kapatıp, toz krem şantiyi ekleyip ve blendırla 5 dakika çırpıyoruz
Daha sonra soğuması için buzdolabına kaldırıyoruz.Afiyet olsun :)


20 Ekim 2013 Pazar

KÖFTELİ YELPAZE PATATES





Uzun bir aradan sonra merhabalar efenim :) Çokk eski bloggerci olmama rağmen nedense blog yazmaya bir üşenir oldum ki sormayın a dostlar :) 2007 yılından itibaren blog yazarıyım,günlük tarzı bir blogum vardı dört yıl kadar o blogumu düzenli yazdım ne zamn ki çalışmaya başladım artık blogumu ihmal etttiğimi gördüm dedim ki en azından yemek blogu açayımda bir şekilde uzak kalmayayım sevdiğim blog caamiasından :) Derken facebook da yemek sayfası açtım baktım ki orası daha kolay geldi tarifi yayınlayıp çıktım bir senedir sayfam yüzünden bu bloguma da ihmal ettim ama artık yazma kararı aldım inş uzun sürdürürüm :)Sayfama bakmak isteynler sadece bir tık yapmanız yeterli buyrun efem MutfakKeyfi  
Gelelim tarifimize  bu tarifi sevgili cahide jibek arkadaşımızın sayfasında görünce yapmalıyım dedirten tarfilerin den biriydi ve iyi ki yapmışım dedim sonunda lezzetti bildiğimiz patates köfte fakat görüntüsü sunumu çok şık bana göre, anlatması benden yapması sizden hadi bakalım yapacak arkadaşlara kolay gelsin şimdiden :) ve afiyet olsun 


MALZEMELER
6 adet orta boy patates
250 gr. az yağlı kıyma
1 soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı galeta unu
Tuz

SOSU:
2 orta boy domates
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı kekik
tuz
2 bardak su

HAZIRLANIŞI:
Öncelikle patatesleri yıkayıp kabuklarını soyuyoruz.
Patatesleri eninden istediğimiz aralıklarla kesiyoruz ama patateslerin tamamen kesilmemesine dikkat ediyoruz.

Patatesleri derin bir kaba alıp üzerine kaynatılmış sıcak su döküyoruz ve yumuşamaları için köfteyi hazırlayana kadar bekletiyoruz.

Köfte harcını yoğuruyoruz
Patatesleri sudan çıkarıyoruz.suda bekletmemizin amacı aralarına köfteleri yerleştirirken kırılmasınlar.
Köfte harcından küçük parçalar alıp patateslerin kesik aralarına sıkıştırıyoruz. Bıçağın tersiyle de bastırıyoruz rahat girsin diye çünkü bu kısmı biraz oyalayıcı.

Sos için su haricindeki bütün malzemeleri robottan geçirip ve üzerine suyu ilave edip karıştırıyoruz.
Bu sosu patateslerin üzerine döküyoruz
Üzerini folyo ile kapatıp 200 derecelik fırına koyuyoruz.
Yaklaşık bir saat pişen yemeğin üzerini açıp 10 dakika daha kızarması için bekletip ve fırından alıyoruz.