30 Ocak 2014 Perşembe

FIRINDA SOSLU ÇİPURA



Merhaba arkadaşlar,neredeyse tatilin ilk haftası bitmek üzere bense temizliğe başlayamadım henüz acayip tembellik ediyorum sonra koştur koştur yapıcam bunu da iyi biliyorum ama böyle işte :) 

Evden çıktım mı benim o gün yapacağım ev işleri kalıyor sadece günlük yapılacak olanları yaparım tenizliğe başlayamam mesela,evde oldum mu da sabah uykusunu çok seviyorum ve uyuyorum ne olacak benim bu halim :P İşin özü yarıdıma gelebilecekleri bekliyorum anladınız dimi eheheh :)

Bizim evde balık kültürü çok fazla yok ailecek çok fazla tüketmeyiz aslında hiç  iyi değil biliyorum ama evdekiler severek yemeyince benimde çok fazla pişiresim gelmiyor.Daha çok hamsiyi tercih ederiz ama bu gün size sosu ile özel mi özel bir çipura tarifim var,tarif kız kardeşimden...

MALZEMELER:

4 adet çipura
2 büyük soğan
5-6 adet defne yaprağı
yarım demet maydanoz
2 adet limon

SOSU İÇİN:

1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
yarım çay kaşığı karabiber
yarım çay kaşığı pul biber
yarım çay kaşığı kekik
yarım çay kaşığı fesleğen
tuz
1 yemek kaşığı domates salçası


HAZIRLANIŞI:

Öncelikle balıklarımızı temizleyip iyice yıkadıktan sonra tuzlu suda yarım saat kadar bekletelim.Daha sonra tepsimize yağlı kağıt serelim ve üzerine bir soğanı halka şeklinde doğrayarak yayalım ve üzerine balıklarımızı koyalım.Kalan  diğer soğanı da halka şeklinde doğradıktan sonra balıkların üzerine ve aralarına koyalım.Limonları da halka şeklinde dilimleyip balıklarımızın üzerine aralarına koyalım.
Ayrı bir yerde hazırladığımız sosumuzu balıklarımızın üzerine gezdiriyoruz.Defne yapraklarımızı ve maydanozları da tepsimizin kenarlarına koyarak tepsimizin üzerini yağlı kağıtla kapadıktan sonra 200 derecelik fırında 20 dk pişirdikten sonra yağlı kağıda çıkarıp 10 dk daha pişiriyoruz ve fırından çıkarıp servis tabağına alıyoruz.Afiyet olsun :)

Not:Balıklarımızı tuzlu suda beklettikten sonra zeytin yağı karabiber ve soğan halkalarının içinde bir gece bekletirsek sonuç daha lezzetli olur.




28 Ocak 2014 Salı

KIYMALI MİLFÖY BÖREĞİ





Merhablarrrrr nasılısınız bakalım iyisinizdir inş?Sonunda bende evimdeyim 15 gün dinlenicem kısmetse bunun sevinci var üzerimde.Gerçi temizlikler beni bekliyor sonra da misafir ağırlamam gerek ama olsun evimdeyim ya istediğim gibi takılıcam zaman sıkıştırması yok koşturmaca yok ee daha ne olsun :)

Kıymalı harcın milföy hamuruna çok yakıştığını düşünürüm ben bu şeklini de denemediyseniz mutlaka deneyin derim ki hem göze hem mideye hitap etmek gerek dimi ama canım okuyucularım sevgili sessiz takipçilerim :)





MALZEMELER:

1 paket milföy
400 gr kıyma
2 büyük soğan
1 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
yarım demet maydanoz
tuz
2 yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI:

Önce soğanlarımızı yemeklik doğrayıp sıvı yağda soteliyoruz.Ardından kıymamızı ekliyoruz,salçamızı ve baharatlarımızı ve tuzumuzu da ekledikten sonra  beş dk daha soteleyip ocağın altını kapıyoruz.İnce ince doğradığımız maydanozumuzu da ekledikten sonra soğumaya bırakıyoruz.

Milföy hamurlarımız oda sıcaklığına geldikten sonra kenralarından 1.5 cm genişliği bırakarak kesiyoruz (1 numaralı resim)
Kesilen kısımlara gelmeyecek şekilde kıymalı harcımızı ekliyoruz (2 numaralı resim)
Daha sonra hamurun köşelerini ortada birleştirerek şeklimizi veriyoruz (3 numaralı resim)

Üzerlerine yumurta sarısı sürerek 175 dereceli fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz.
Afiyet olsun :)






24 Ocak 2014 Cuma

FIRINDA KARNIBAHAR



Merhabalar karnı baharın tam mevsimi olduğu şu günlerde yapabileceğiniz hafif leziz bir tarifim var size,ister salata niyetine isterseniz ana yemeğin yanında garnitür olarak masada yerini alabilecek bir lezzet.

MALZEMELER;

bir orta boy karnabahar

1 su bardağı un
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
1 büyük kase sarımısaklı yoğurt

HAZIRLANIŞI:

Karnabaharı çiçek çiçek ayırın, 3-4 dakika kadar haşlayın.
sudan çıkarın,tuzlayıp balık unlar gibi unlayın
Teflon bir fırın tepsisine dizin,üzerine yağını gezdirin.
Üzeri kızarana kadar fırında tutun.
Fırından çıkarıp servis tabağına alın,sarımısaklı yoğurt döküp,sıvı yağda kırmızı biberi yakıp servis edin.AFİYET OLSUN
 

21 Ocak 2014 Salı

İyi et, iyi gelecek





Et alışverişinde en önemli faktör güven. İçimiz rahat et yiyebilmemiz için, etin sağlıklı, güvenilir, iyi et olduğundan emin olmalıyız.

Migros da bunun önemini bilen bir marka olarak, eti en güvenli şekilde bizlere sunmak için büyük yatırımlar yapmış. Türkiye’nin en büyük et üretim tesisini açmış, burada yüzlerce kişilik uzman kadrosu sağlıklı, kaliteli, güvenilir eti bizlerle buluşturmak için çalışıyor.

Malum, sağlıklı ve lezzetli et yemeklerinin sırrı iyi ette. Bakın Migros’tan aldığınız et size gelene kadar hangi aşamalardan geçiyor?





Bu güveni sunamayan yerlerden alınan et çeşitli hastalıklara sebep oluyor. Siz de et alırken gerekli denetimlerden geçip geçmediğini, uzmanlar tarafından kontrol edilip edilmediğine dikkat edin çünkü iyi et demek iyi gelecek demek.

Ette güveni buldunuz peki ya lezzet? Onun için de leziz et yemek tariflerinin yer aldığı www.Migrostv.com u muhakkak ziyaret edin. Kilis kebaptan, fırında kuzu kol tarifine zengin et yemek tarifleri MigrosTV’de.

https://www.facebook.com/MigrosTurkiye
https://twitter.com/Migros_Turkiye

Bir boomads advertorial içeriğidir.



17 Ocak 2014 Cuma

ISPANAKLI ÜÇGENLER



Merhabalar geldik bir haftanın da sonuna , hafta başı ve hafta sonu sizlere merhaba demek hatta hafta ortasında dahi merhalaşmak güzel bir alışkanlık oldu benim için.Hem yeni bir tarifimi sizlerle buluşturmak hemde sizlere bir kaç satır yazabilmekten dolayı ben çok mutlu oluyorum.

Ispanaklı neler yapabilirim diye araştırırken arkadaşımda görmüştüm bu güzel tarifi ve misafirlerim için yaptığımda iyi ki yapmışım dediğim ve çok beğenilen bir tarif oldu benden söylemesi.Ispanağın bol olduğu bu mevsimde mutlaka yapın eee birde hafta sonu  çalışan annelerin de yapmaması için bir sebep yok dimi canlarım benim :)Hafta sonu bu güzel üçgenlerden yapıp ev ahalisini sevindirin derim ben :)

Bu güzel tarifi nereden mi aldım işte buradan hunerlieller canım arkadaşıma çokk teşekkür ederim...


MALZEMELER:

  • 500 gr ıspanak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 500 gr un( yaklaşık 4,5-5 su bardağı)
  • 1 paket dr.Oetker instant maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 2 yumurta ( Birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 250 gr yumuşatılmış margarin
İçi için:
  • 150 gr beyaz peynir rendesi
Üzeri için;
  • Ayırdığımız yumurta sarısı

         HAZIRLANIŞI:
Ispanaklar yıkanarak çok ince olacak şekilde doğranır. 1 çay kaşığı tuz ile ovularak suyu çıkartılır. Süzgece konulup suyunun iyice süzülmesi beklenir.
Un yoğurma kabına elenerek maya ile iyice karıştırılır. Ardından tuz, şeker ve ıspanak ilave edilip iyice karıştırılır. 1  adet yumurta, bir yumurtanın akı ve margarin de üzerine eklenerek  iyice yoğurulur.

Hamur merdane yardımı ile açılıp 7×7 cm boyutlarında karelere parçalara kesilir. Her bir karanin ortalarına peynir rendesi konularak üçgen şeklinde kapatılır.

Yağlanmış fırın tepsisine dizilerek 20 dakika ılık bir ortamda  mayalanması için bekletilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek isteğe göre susam serpilir. Önceden ısıtılmış fırında pişmeye bırakılır. Afiyet olsun…

15 Ocak 2014 Çarşamba

LİMONLU NİŞASTALI KEK



Merhaba,bu gün ne yazsam ne desem hiç bilemedim ben şimdi ya:) Doğru düzgün giriş cümlesi bile olmayan bir yazı olacak sanırım :)

Bu kek harika bir kek,bu kek de un yok sadece nişasta var üstelik limon da var. Üstelik kıyır kıyır.Üstelik çok hafif.Kız kardeşimde yediğim lezzetine bayıldığım on numara bir kek,mutlaka ama mutlaka yapın der bu muko size tabi isterseniz tercih sizin :)

Gerçekten aklıma gelmişken tariflerimi deneyenler var mı acaba ya merak ettim bak şimdi ben bunu aklıma gelmişken facebook sayfamdan sorayım bakalım ne derler takipçilerim az değil 15 bin olacağız kısmetse:) Elbet deneyenler vardır dimi haksızmıyım ki :) ?
Neyse geçelim tarifimize artık dimi ama :P


MALZEMELER:

200gr buğday nişastası
4 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı şeker
2 limon kabuğu rendesi
Yarım limon suyu (limon az sulu ise bir limon suyu)
1 paket kabartma tozu
Pudra şekeri

HAZIRLANIŞI:

Yumurtalar ve şeker köpük köpük olana dek iyice çırpılır.Nişasta,sıvı yağ,limon suyu,ayrı bir yerde rendelediğimiz limon kabuğu rendesi eklenir ve çırpılmaya devam edilir.En son olarak kabartma tozu eklenir çok fazla çırpmadan kalıbımızı yağlayarak kekimizi kalıbımıza dökeriz ve 170 derecede yaklaşık 30 dk pişiririz.
Her fırın ayarı aynı olmayacağı için kekimizin pişip pişmediğini kontrol etmek için kürdanı keke batırırız eğer kürdan temiz çıkarsa kekimiz pişmiş demektir.
Kek ılındıktan sonra kalıptan çıkarıp üzerine bolca pudra şekeri dökeriz ve afiyetle yeriz :)


13 Ocak 2014 Pazartesi

YUMURTA KAPAMA



Haftanın ilk iş gününden herkese sıcacık kocaman merhabalar .Yeni bir hafta yine bir pazartesi günü ve bir bakmışım cuma gelmiş hafta bitmiş bile şu sıra mı öyle oluyor yoksa hep böyle miydi bilemiyorum ama günlerin hızına yetişmek imkansız koşarcasına akıp gidiyor her bir gün diğerinin peşinden,böylece aylar geçiyor ve derken yıllar ve ömrümüzü bu şekilde tüketiyoruz .Rabbim iyi kullarından olmayı nasip etsin inş her birimize.

Üç Haftadır oğlum gelmemişti bu hafta sonu birlikteydik çok şükür,kahvaltıya sevdiği tüm lezzetlerin yanında bu yumurta kapamayı da yaptım ve biz çok sevdik yumurta çok sevmeyen ben bile yedim tereyağı ile yumurta ve baharatların tadı enfes mi enfes benden söylemesi.

Aslında haşlanmış yumurtaları yuvarlak şekilde dilimleyerek üzerine tereyağ ve baharat karışımı ile bir sos hazırlayıp dökerek yapardım bende ama böyle bol yağlı olmazdı tabi.Oda çok lezzetli ama buna ekmeği banarak yemek çok daha güzel :)

Son günlerde bir çok yerde gördüm ama ilk önce sevgili arkadaşım Zerrin'de gördüm ve iyi ki de görüp yapmışım...


MALZEMELER:

2 Yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
tuz

                                             HAZIRLANIŞI:

1- Yumurtaları güzelce temizleyip kaynatın. Katı yumurta kıvamında olmalı. Düzgünce parçalamadan kabuklarını soyup ortadan ikiye kesin.
2- Bir tavanın içine tereyağ koyun. Kişi sayısına göre yumurta sayısını arttırabilirseniz her yumurta için yağıda arttırmalısınız. Tereyağ eridiğinde ikiye böldüğünüz yumurtaları sarı kısımları tavaya değecek şekilde yerleştirin. Üstüne tuz, pul biber  ve nane serpin. 2-3 dakika kızartın. Ya tavayla ya da bir tabağa alarak servis edin. Afiyet olsun.

9 Ocak 2014 Perşembe

KUYMAK (MUHLAMA)


Merhabaaaa canlarım ciğerlerim sevenlerim sevmeyenlerim bidenelerim iki denelerim ne diyorum ben ya :) Giriş cümlesine bak hizaya gel böylede saçmalar arada bu muko kişisi olsun dimi yahu hep kasmakta olmaz ki kas kas nereye kadar :) Gerçi benim bu konuda peki sıkıntım yo kasmadan olduğum gibi planlamadan o an içimden ne gelirse başlıyorum yazmaya sonu nasıl olur Allah kerim :)

Babam (Allah rahmet eylesin) Rize'liydi ancak kendisi de doğma büyüme Kocaeli'li dolayısı ile karedeniz kültürü yemekelerimize yansısa da tam anlamıyla değil tabi ki.
Benim annemden öğrendiğim mıhhlama der bizimkiler süt tereyağı ve ekşimikten yapılırdı,onu ilerleyen günlerde tarifini vereceğim.

Ama asıl bu lezzetti seviyorum ki hımm tadına doyum olmaz hele ki bol yağlı ve sıcakken yemede yanında yat misali resmen.

Aslında Karedeniz lezzeeti olan ama yöreden yöreye isminin değiştiği gibi yapılışının da değiştiği bir tarif bu kuymak.Herkese göre değişir tarifi benimde yaptığım bu, ölçüsüz yaparım kararla o yüzden ölçerek yaptım en son yaptığımda ki sizlere doğru ölçüyü vereyim dimi ama :)

MAZLEMELER:

 5 yemek kaşığı dolusu tereyağ
1 su bardağı mısır unu
2.5 su bardağı sıcak su
2 su bardağı,Tarbzon peyniri yada çeçil peyniri
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

HAZIRLANIŞI:

Tereyağını tavada eritiyoruz yakmadan fokur fokur kaynayınca içine mısır ununu ekliyoruz,mısır unun rengi pembeleşmeye başlayınca azar azar suyu ilave ediyoruz,bu aşamada karıştırarak suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz.Mısır unu çok su çeker bu yüzden koyu bir kıvamda olduysa biraz daha su ilave edebiliriz.
Akışkan bir kıvam alınca içine peynirlerimizi ekliyoruz ve çok karıştırmadan ara ara karıştırarak kısık ateşte peynirlerin ermesini bekliyoruz.sonrada sıcak sıcak yiyoruz afiyet bal şeker olsun efem :)
Not: tuz eklemiyorum ben peynirlerde yeterince tuz var ama sizin damak tadınıza göre isterseniz ekleyebilirsiniz.


7 Ocak 2014 Salı

BAZLAMA




Merhabalar,bu güzel kahvaltı masası farkettiğiniz gibi yazdan kalma bir fotoğraf bu soğuk kasvetli günlerde içimiz açılsın dedim :)

Daha önceki postlar da bahsetmiştim biz altı kardeşiz ve hafta sonları annemin evinde toplanırız ev müstakil ve bahçeli olunca da kahvaltılarımız muhteşem olur ve annem bize böyle güzel kahvaltılar hazırlar,bizimde katkılarımız olur tabi ama genelde annem yapar her şeyi.Mesela ortada gördüğünüz kek,bazlamalar,karışık kızartma anneme ait biz ufak detaylarla masa süslemeyle uğraşırız daha çok :)

Kahvaltı bahane bir arada olmak o güzel sohbetleri paylaşmak şahane diyerek etkinliğe getireyim sözümü :)
Bildiğiniz gibi 30 gün süreli bir etkinliğimiz vardı bu günde bu etkinliğin sonuna geldik ve bloglarımız da hareketlilik yaşadık bunun için başta bu etkinliği düzenleyen sevgili arkadaşım Zerrin'e ve etkinliğe katılan tüm blog arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.Her ne kadar çok fazla yorumlarımla katkıda bulunamdıysam da elimden geleni yaptım vakit buldukça etkinliğe katılan arkadaşları ziyaret ettim...

Ve bu son günün konusu ise :30. gün : Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı demiş C. Sürreya. Kendinize ve evdekilere afilli bir kahvaltı hazırlayın. Tarif olmasa da olur. Kahvaltı masanızı bizlerle paylaşın yeter :) Tarif varsa katmerli olur.. :)))



MALZEMELER:

4 su bardağı uN
1,5 veya 2 su bardağı ılık su 
1paket kuru maya(tek kullanımlık olanlardan)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker

HAZIRLANIŞI:
Tüm malzemelerimizle  yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.Hamuru mayanlanmaya bırakıyoruz.Hamur iki kat büyüklüğün de kabarınca mayalanmış demektir.
Yukarıda fotoğrafta gördüğünüz gibi portakal büyüklüğünde  bezeler hazırlıyoruz ve üzeri örtülü olarak 15 dk. daha mayalandırdıktan sonra teflon tavamızın büyüklüğünde, hafifçe unlayarak açıyoruz.Teflon  tavayı ısıtıyoruz ve orta harlı ateşte ara sıra sallayarak her iki yüzünü de pişiriyoruz.
Pişenlerin her katına tereyağ sürerek üst üste diziyoruz ve sıcakken afiyetle yiyoruz :)




5 Ocak 2014 Pazar

MEYVE SOSLU KIŞ RÜYASI





Bu soğuk sisli pazar gününden merhaba arkadaşlar :) 
Sütlü tatlı kurtarıcıdır,sütlü tatlı çabuk yapılması gereken bir tatlı lazımsa imdada yetişen bir tatlıdır ,sütlü tatlı pratiktir,sütlü tatlının lüpletilmesi iki dk dır,sütlü tatlı hafiftir,sütlü tatlı ... diye uzar gider bu liste :)

Bu tatlının da ismi türlü türlü, kış rüyası,yaz rüyası,lokum, bir sürü benzer ismi var aslında bildiğimiz  yalancı tavuk göğsünün şekil almış hali :)

ama hafiliği lezzetti konusunda garanti verebilirim i mükemmel bir tatlı hele ki meyveli sosla birleşince ııımmm çok güzel yahu :)

Etkinliğimizin bu gün ki konusu ise: 29. gün : Sütlü tatlı candır. :) Sütün kullanıldığı bir tatlı tarifi yapalım canımıza can katalım. :)

Bir aralar feci şekilde takmıştım bu meyveli sosa,yaptığım tüm sütlü tatlılara ekler olmuştum o derece yani , bu tatlımı da o zamanlardan yapmıştım tarifi eklemek bu güne kısmetmiş .







MALZEMELER :


1lt süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
25 gr margarin
1 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 paket kenton meyveli sos

ARASI İÇİN:

2 poşet krem  şanti
1 su bardağı  süt

ÜZERİ İÇİN:

 Hindistan cevizi


HAZIRLANIŞI:


 Margarini koyup eritiyoruz ,un ile nişastayı hafif kokusu çıkana kadar kavurup sütü yavaş yavaş ekleyip şekerini ilave edip orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirip ocaktan alıyoruz.

Dikdörtgen büyük borcamın tabanına aralık olmayacak şekilde bol miktarda hindistan cevizi döküyoruz.
Vanilyayı muhallebiye ekleyip mikser ile 10 dk çırpıyoruz ve  hazırlanan muhallebiyi dikkatli bir şekilde hindistan cevizi serpilmiş borcama yayıp üzerini  düzeltip oda sıcaklığında ılındıktan sonra buzdolabına koyup 2-3 saat bekliyoruz.
Krem şanti ve sütü çırpıp soğuyan muhallebinin üzerine eşit şekilde sürüyoruz.
Hazırlanan tatlıyı enine ve boyuna küçük kareler halinde kesiyoruz ve krem şantili yüzey içte kalacak şekilde iki kareyi birbirine yapıştırıp kenarlarını hindistan cevizine bulayıp servis tabağına alıyoruz.Üzerinde ki tarife göre meyve sosunu hazırlayıp istediğimiz şekilde sosumuzu da döküyoruz ve afiyetle lüpletiyoruz :)


4 Ocak 2014 Cumartesi

KARNI BAHAR YEMEĞİ



Merhaba bu gün sizlere kış aylarının vazgeçilmezi karnı bahar yemeği tarifim var,yapılışını birde benden dinleyin ha ne dersiniz canım okuyucularım :)
Gerçi herkes çok sevmez karnı bahar yemeğini çok çeşitlisi yapılır beşamel soslusu,benim gibi tencerede olanı, kıymalısı ,sebzelisi,salatası...
İlerleyen günlerde mevsimi geçmeden kıymalı beşamel soslusunun da tarfini ekleyeceğim,fırında yapıyorum karnı baharı hiç haşlamadan çok lezzetli oluyor bekleyiniz efem :)
Hele birde kababı varki dillere destannn görmediyseniz mutlaka bakın tarifime yapın derim karnı bahar sevmeyenlerin mutlaka ama mutlaka yiyeceği bir börek tadında kebap :) İşte burada buyrun karnibaharli-tavuklu-kebap-borek  

Etkinliğimizde bu günün konusu ise: 28. gün : Kış sebzelerinden zeytinyağlı.. Bakalım kalsik zeytinyağlı tariflerinden mi gideceksiniz, enteresan bir lezzet mi çıkaracaksınız?

Ben normalde karnı baharı hiç haşlamam direk tencereye atarım fırında yapacaksam da haşlamadan yaparım hiç de öyle sanıldığı gibi koku falan olmuyor ve yıllardır kendimi bildim bileli böyle yaparım ve kesinlikle tavsiye ederim.

Bir gün karnı baharın suyunu çok döktüm baktım çok sulu olacak ne yapmalıyım diye düşünürken içine patates ekleyebileceğim aklıma geldi ,denemekten zarar gelmezdi öyle suyun içinde yüzen karnı bahar yemeği olacağına patatesle uyumlu olabilir diye düşündüm ve iyi ki de eklemişim içine patatesleri ,o gün bu gündür zeytinyağlıda yapsam kıymalı da yapsam tencerede yaptığım karnı bahar yemeğinin içine patates eklerim...






MALZEMELER:

1 küçük karnı bahar
2 patates
1 soğan
2 havuç
2 yeşil biber (evde varsa bir kırmızı biber de eklerim)
Bir kaç dal maydanoz
Yarım çay kaşığı karabiber
Zeytin yağı
1 yemek kaşığı domates salçası

HAZIRLANIŞI:

Karnı baharlar çiçek çiçek ayrılır temizlenir ve güzelce yıkanır.Ayrı bir yerde soğan ve biberler incecik doğranır.Zeytin yağında soğanlar pembeleşene dek kavrulur.Üzerine salçası ilave edilip kavrulmaya devam edilir.
Karnı baharlar ve yine küp küp doğradığımız patatesler ve yuvarlak şekilde doğradığımız havuçları tenceremize alıp üzerine kaynamış olan sıcak suyumuz dökeriz.Suyumuz karnı baharların üzerini bir taşım geçecek şekilde olmalıdır. Patatesler ile karnı baharlar pişene dek kaynatırız.Ocağın altını kapadıktan sonra ince ince doğradığımız maydanozumuzuve karabiberimizi ekleriz afiyetle yeriz :)


Dip not 1:Benim eşim karabiberi ve maydanozu yemediği için ben tabağıma alırım ama maydanoz ve karabiber karnı bahara çok yakışır.

Dip not 2: Bu yemeği kıymalı yapınca da soğanların kavrulma aşamasında kıymasını ilave ederim ...


3 Ocak 2014 Cuma

DOMATESLİ KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI



Merhabalar canım okuyucularım ,gerçi bir önceki posttta kimse yorum yazmamış olsa da, bloguma gelen kişi sayısı belli yinede merhaba demeden olmaz bence dimi ya sizce :) 

Ben yoğunluktan çok fazla gezemiyorum blog arkadaşlarımı ama bloga yazmaktan tarifi eklemekten büyük keyif alıyorum hele gelen okuyan arkadaşların yorumlarını da görsem çokk ama çokk mutlu oluyorum bunu da dip not olarak belirteyim canımmm okuyucularım sevgili sessiz takipçilerim :) Belki acırsınız bu bloggere de yorumlarınızı eksik etmezsiniz ha ne dersiniz :P 

Etkinlik sayesinde yaz günlerine gittim nede iyi oldu bu salata tarifimin blogum da olmadığını farkettim,facede ki sayfamda yayınlamışım o halde burada da olmalı dedim ama asıl sebep etkinlikteki bu günkü ödevim,in konusu :  27. gün: Yaz gelsin pikniğe gidelim. :) Piknikte yanınızda götürmekten hoşlandığınız ya da orada yaptığınız lezzet nedir? Yaz olmasada evde yaz havası estirmenin zamanıdır..


Közlenmiş lezzetler yazın favorimdir,evde de sık sık yaparım ama asıl piknikte keyiflidir bu salatayı yapmak ateşte közlenen patlıcanların,biberlerin lezeetine kim hayır diyebilir ki?Biz pikniğe gittiğimizde olmazsa olmazlarımızdandır bu salata.Herkesin mutlaka  kendine göre tarifi vardır ama buda benim tarifim işte :)



MALZEMELER

Patlıcan
Kırmızı biber
Domates
Soğan
Zeytin yağı
Tuz
Limon

HAZIRLANIŞI

Patlıcanlar ve kırmızı biberler köz matikte veya fırında közlenir.
Közlendikten sonra kapalı bir tencerede 15.20 dk bekletilir ki rahat soyulsun.
Patlıcan ve biberlerin kabukları soyulur.
İstenilen şekilde doğranır.

Domateslerin kabukları soyulur küp şeklinde doğanır
Soğanlar söğüş şeklinde doğranır.
Zeytinyağı tuz ve limon eklenir karıştırılıp servis yapılır.Afiyet olsun 



2 Ocak 2014 Perşembe

BAŞAMEL SOSLU MANTARLI PATATES OTURTMA




Merhaba arkadaşlarım takipçilerim blogcanlarım :) Görüşemez olduk yahu bir haftadır post hazırlayamadım yazamadım ama zannettmeyin ki boş durdum hem işte hem evde çalıştım durdum mutfakta da çalıştım tabi ki orası hele hiç boş bırakmaya gelmiyor :)

Biliyorsunuzdur artık sevgili Zerrin bir etkinlik başlatmıştı her gün ayrı bir tarfi ayrı bir konudan post hazırlıyorduk ama maalesef ben bir hafta ara vermek durumunda kaldım son haftaya yetiştim en azından :) etkinliğin detayları için buyrun lütfen http://www.misssgibi.com/yemek-firtinasi/

Bu günün konusu ise en lezzettli en kalorili dediğimiz lezzetin tarifini vermek,bence bu yemek çokk lezzettli fakat en lezzettlisi mi orası tabiki tartışılır en kalorili olmadığı kesin ama yeterince kalorili :) 



Sizlerden ayrıken neler mi yaptım işte bu şapkayı ördüm mesela bidenecik güzeller güzeli yeğenime,Elif Serra'ma nede çok yakıştı.




Sonra diğer bir yeğenim olan Zeynep Yaren'imede bu elbiseyi diktim...





Yine Elif Serra'ma bu jileyi diktim...





Sonra her ikisine birden aynı elbiseden diktim ,aslında renkleri tamamen aynı fakat fotoğraf farkından dolayı öyle görünüyor...


Bu kadar reklamdan sonra tarifimi versem iyi olacak galiba :)


MALZEMELER:

•6-7 adet orta boy patates
•400 gr. kıyma
•3 adet iri soğan
•400 gr. mantar
•1 yemek kaşığı salça
•Yarım çay bardağı zeytinyağı
•1 tatlı kaşığı tuz
•Karabiber,
•Yarım demet maydanoz

Beşamel sos için

•2 su bardağı süt
•1 yemek kaşığı tereyağı
•1.5 yemek kaşığı un
•Biraz karabiber ve tuz

Üzeri için: Kaşar peyniri

HAZIRLANIŞI:

•Soğanları yemeklik doğrayın
•Zeytinyağında hafif sararana kadar çevirin
•Kıymayı ekleyip, rengi dönene kadar pişirin
•Salçayı koyup karıştırın.
•Mantarları iri iri doğrayıp ekleyin
•Mantarlar suyunu salıp çekene kadar pişirin.
•Üzerine maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Altını kapatın.
•Patatesleri soyup çok kalın olmayacak şekilde dilimleyin.
•Dibi yağlanmış bir fırın tepsisine, bir sıra patates, bir sıra mantarlı içten döşeyin. Üzerine 1 çay bardağı kadar su gezdirin.
•Üzerine bir folyo kapatıp 200 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin.(Patates dilimleri çok kalınsa 40 dk. pişirin)
•Beşamel sosu için: Tereyağını eritin, içine unu ekleyip hafif kavurun(rengi dönmesin)
•Üzerine süt ve tuzunu atıp hızlıca karıştırarak 2 dakika kadar pişirin.
•Beşamel sosu yemeğin üzerini kapatacak şekilde döşeyin.
•15 dakika kadar fırınlayıp, üzerine kaşar peynirini serpin.
•Yeniden fırına verip, kaşar peyniri hafif kızarana kadar pişirin.
•Pilav ve ayran eşliğinde servis edin.

NOT: Beşamel sosu patatesler 30 dakika piştikten sonra fırına sürüyoruz. Beşemal sosu hemen dökersek, patates pişmeyebilir.


BU TARİFİ VE DAHA ÇOKK AMA ÇOK GÜZEL TARİFLERİN YER ALDIĞI http://cahidejibek.com/ ARKADAŞIMDAN ALDIM...