30 Haziran 2014 Pazartesi

KIYMALI ARNAVUT BÖREĞİ


Ramazan ayının üçüncü gününden hepinize komacan sıcacık merhaba :) 
Bu gün itibarı ile işim dolayısı ile iki aylık bir tatile çıkıyorum evimdeyim evde olmanın rahatlığı ile sizlerle daha sık buluşacağım kısmetse.
 Yeni tarifilerimle ramazan ayı boyunca özellikle her gün yeni bir tarif ekleyeceğim en azından buna gayret edeceğim 
Belirili bir sıralamam yok aklımda olan önceden fotoğraflanmış olan tariflerimde olabilir, yeni denediğim yada yıllardır yaptığım çok basit ama blogum da yer almayan tarifilerim de olabilir bakalım bunu zaman içinde göreceğiz hep birlikte :)




Tarifini vereceğim bu güzel lezzetli el açması böreği yıllar yıllar önce Bursa'da ikamet eden eşimin bir akrabası fakat benim çok çokk sevdiğim arkadaşım olan Sevgi'mden öğrendik :) dik  diyorum çünkü ben sık yapmam sevgili görümcem yapar sık sık bu fotoğraflarda onun yaptığı zamandan,görümcecim çok güzel yapınca benim yapmama ne gerek demi canım okuyucum görümcem yapar bizde afiyetle yeriz :)

Geçelim bu güzel müthiş böreğimizin tarifine :)



MALZEMELER:

400 gr kıyma
2 adet kuru soğan
tuz
Zeytinyağı

HAMURU İÇİN:

Un
Su
2 tatlı kaşığı tuz

HAMURLARIN ARASINA SÜRMEK İÇİN :

4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  1 su bardağı sıvı  yağı

HAZIRLANIŞI :

 2 adet kuru soğan küp küp doğranarak büyük boy teflon tencereye konulur. Yarım çay bardağından biraz daha fazla sıvı yağ soğanların üzerine eklenerek orta  ateşte tahta kaşık yardımı ile ara ara karıştırılarak kavrulmaya bırakılır. 400 gr.  kıyma iç harca eklenerek kavrulur.
Bir kaba göz kararı un, tuz ve hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar su eklenerek yoğrulur. Yoğrulan hamurun 10 dakika dinlendirilmesi gerekir. 
Hamurdan avuç içi kadar parçalar kopartılarak yuvarlanır. Tabak büyüklüğünde hamurlar açılır. 
Orta ateşte 4  yemek kaşığı tereyağı ve bir bardak sıvı yağ eritilir. Küçük bezeler halinde açılan hamurların üzeri yağlanır. Toplamda 10 adet üst üste gelecek şekilde yağlanan hamurlar konulur. Bu işlem 20 adet hamur için yapılır. 10 katlı hamur açılır. 
Fırın tepsisi eritilmiş yağ ile yağlanır ve tepsi boyunda açılan 10 kat hamur yerleştirilir. Hazırlanan kıymalı harç eklenerek üzerine yeniden 10 kat açılmış hamur ile kapatılır. Hamurun üzeri yağlanarak 250 derecede önceden ısıtılmış fırına yerleştirilir. Böreğin üzeri kızarınca fırın derecesi 150’ye ayarlanarak kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun :)


29 Haziran 2014 Pazar

KARAMELİZE EDİLMİŞ MUHALLEBİLİ ETİMEK TATLISI





Merhabalar canlarım ciğerlerim sevgili arkadaşlarım :)
Ramazan dolayısı ile her gün bir tarif eklemeye gayret edeceğim bakalım inş umduğum gibi yapabilirim.
İlk gün bitti bile ben susuzluktan çok etkilenirim sanıyorken susamadım bile Rabbim kolaylığını veriyor yeter ki niyetimiz olsun,iki gündür havada serinlik rüzgar var daha ne olsun Allahım yardım ediyor her türlü...

Sütlü tatlıları hep sevmişizdir ailecek gerçi şerbetli tatlılarda sevilir bizde yeter ki tatlı olsun :) Dün için ne yapsam yapsam derken dolapta gördüğüm etimekler takıldı gözüme karamelize edilmiş şerbetle biz çok seviyoruz,tamam dedim etimekleri şerbetliyim üzerinede krem şanti eklerim olur biter ama sonra krem şantiden vazgeçip muhallebi yapmaya karar verdim üzerine ve ortaya gördüğünüz bu güzellik çıktı :)

Kesinlikle denemelisiniz derim hatta şiddetle tavsiye ederim efem :)




MALZEMELER

1.5 paket etimek

MUHALLEBİSİ İÇİN :

1 litre süt
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı süt
1 paket vanilya

ŞERBETİ İÇİN:

3 su bardağı şeker
3 su bardağı su

ÇİKOLATA SOSU İÇİN:

2 su bardağı süt
1 paket çikolata sosu


HAZIRLANIŞI:

Etimekler diktörgen borcama dizilir.
Şerbet için şeker bir tencereye alınır ve ocağa konulur.Sürekli karıştırarak şekerin rengi koyulaşana dek kavurulur.Şekerin rengi koyulaşınca üzerine su eklenir,bu aşamada kapağı kapalı tutularak su küçük bir aralıktan dökülür ki sıçrama yapmasın.
Ve 10 dk daha kaynatılıp ocaktan alınır.
Borcama dizilmiş etimeklerin üzerine şerbet dökülür.Soğumaya bırakılır.
Muhallebisi için şeker,un tencereye konulur ve çırpıcı yardımı ile çırpılır,ardından yavaş yavaş sütü ilave edilir ve yine sürekli karıştırarak katılaşana dek pişirilir.Son olarak vanilyası eklenir ve mikserle 15 dk çırpılan muhallebi şerbeti dökülmüş olan etmeklerin üzerine dökülür ve soğumaya bırakılır.
ayrı bir yerde hazırlanan çikolata sosu pişirildikten sonra tatlımızın üzerine dökülür ve afiyetle yenir :)

28 Haziran 2014 Cumartesi

PATLICAN PAPUCAKİ




Merhaba canım okuyucum sevgili blog arkadaşlarım...Geldik on bir ayın sultanı Ramazan ayına Rabbim layıkıyla oruçlarımızı tutmayı nasip etsin inş.

Oruç kendini tutmak demektir.İmsaktan iftara yemeden içmeden aç durmak değildir oruç.elini,dilini,gözünü,kalbini tutarak takvaya erişmektir.Maksat nefsi terbiye etmektir.

Niyet ettik mübarek Ramazan ile temizlenmeye gönlümüzü temizle Allahım...

Tarifimize geçelim,patlıcan her türlüsünü çok severim bu sebzeli haliyle de çok güzel oldu hatta on numara oldu mutlaka tavsiye ederim.Geçen yaz bir kaç kez yaptım ama bloguma eklemek bu güne kısmetmiş...


MALZEMELER

3 adet patlıcan (BOSTAN OLURSA DAHA GÜZEL )
4-5 adet yeşil soğanın yeşil kısmı
1 orta boy kuru soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 dal taze nane
Yarım demet maydanoz
3 adet yumurta
50 gr kaşar peyniri rendesi
Tuz, karabiber


HAZIRLANIŞI

Patlıcanlar uzunlamasına ikiye kesilerek içlerini oyulur. Patlıcanların içleri tuzlu suda bekletilir.
Oyulmuş kayık şeklindeki patlıcanların içleri ve dışları zeytinyağıyla yağlanır ve fırına verilir.
Önceden ısıttığınız 200 derece fırında 15 -20 dakika pişirilir.

Tuzlu suda bekletilen patlıcan içlerinin suyu sıkılarak çıkarılıp ince bir şeklide doğranır.

Bir tencereye yağı alınıp kuru soğan ve biber kavrulur.
Patlıcan içleri de eklenerek kavurmaya devam edilir. Rendelenmiş domatesler ve yeşil soğan da ilave edilip patlıcanlar biraz yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Bir kapta maydanoz, tuz, karabiber karıştırılır. Ayrı bir kasenin içerisinde de 3 adet yumurta 50 gr rendelenmiş kaşar peyniri ile birlikte karıştırılır.
Patlıcanların oyulan kısımları maydanozlu karışım ile doldurulur. Tekrar 180 dereceli fırında 10 dakika kadar pişirilir. 10 dakika sonra fırından alınarak üzerlerine biraz daha rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip tekrar fırına verilir. 5 dakika daha üzerleri kızarana kadara fırında bekletilir.

Not: Ben yumurta eklemedim sadece kaşar rendesi koydum.


Bu güzel tarifile tanışmamı sağlayan sevgili arkadaşım özlemin sayfası için bir  tık sadece  

16 Haziran 2014 Pazartesi

SERİN SALATA



Merhaba canım okuyucum sevgili takipçilerim,nasılsınız iyisiniz inşallah,ben kısmen yoğun günlerimi atlattım son iki haftam iş yerimde  iki aylık bir tatile çıkıyoruz . 
Ramazan ayında evimde olmanın sevinci var iftar yemeklerinde istediğim gibi hazırlanmak benim için büyük keyif,mutfakta olmayı çok seviyorum bunun için olsa gerek :)

Bu salata tarifimi geçen yıl facebooktaki sayfamda paylaşmışım ama baktım blogum da yok hemen ekleyeyim dedim iyi yapmışım dimi canım okuyucum :)
Sıcak günlere uygun bir salatam var sizlere adından anlaşıldığı üzere serin salata yemesi çok keyifli yapması da bir o kadar kolay elimizin altında bulunan malzemelerle yapılabilecek şipşak bir salata bu :) Tarifimize geçelim mi :)

MALZEMELER

2 adet orta boy patates
2 adet salatalık
200 gr süzme yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
1 diş sarımsak
1 tutam ince kıyılmış dereotu
tuz

HAZIRLANIŞI

Öncelikle kısık ateşte patatesleri haşlıyoruz.
Salatalıkları alacalı soyup rendeliyoruz.
Haşlanan patatesleri soyup püre haline getiriyoruz.
Son olarak,salatalık patates püresi,diğer tüm malzemeyi güzelce karıştırıp,servis tabağına alıyoruz.
buzdolabında en az iki saat dinlendiriyoruz. AFİYET OLSUN 



Yıllar önce bir arkadaşta yediğim bu nefis salatayı sevgili arkadaşım AYŞEGÜL
de görüp hatırladığım ve derhal yaptığım bu lezzet için çok teşekkürler Ayşegül'cüm  




11 Haziran 2014 Çarşamba

DONDURMALI İRMİK TATLISI



Merhaba arkadaşlar,çok ama çok yoğun bir buçuk ay geçirdim ve blogumu ve face sayfamı ihmal ettim yorgunluktan açıkçası ilgilenemedim inşallah bundan sonra daha sık bir arada olabiliriz.

İşim dolayısı ile ilk önce kendi sergilerimiz sonrada başka ilçelerde yapılan sergilere kursiyerleri götürmek,aynı zamanda piknikler derken üzerine birde annemin bel fıtığı patlaması sonucu ameliyat olması ve ardından 20 gün sonra kız kardeşimin ameliyatı derken iş çıkışı soluğu annemde almak falan derken gerçekten yorucuydu ama çok şükür ki iyiler sağlıkları yerine geliyor, varsın olsun böyle yorgunluklar rabbim dermansız dert hastalık vermesin yoksa bunlar hep gelip geçici...

Bu sıcak günlerde dondurmalı irmik tatlısı da ne güzel gider diyerek yarının da Beraat kandili olması sebebiyle bu tarifimi sizlerle buluşturmak istedim...Tüm İslam aleminin kandili mübarek olsun,rabbim bu geceyi layıkıyla yaşayanlardan eylesin inşallah...





MALZEMELER

1 su bardağı irmik
1 çay bardağı un
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su
1.5 su bardağı süt
125 gr. tereyağı veya 






HAZIRLANIŞI

Şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakıyoruz.
Tereyağını eritiyoruz.İrmik ve unu katıp rengi koyulaşana dek karıştırarak kavuruyoruz.
Kaynayan şerbete sütü ekleyip karıştırıyoruz ve irmiğe ilave ediyoruz. 
Tahta kaşıkla 5 dakika kadar karıştırarak pişiriyoruz.
Biraz ılınınca kalıplara biraz alıp koyuyoruz ve üzerine dondurma ekliyoruz tekrar üzerine irmik helvamız dan koyup buzdolabına koyuyoruz.Afiyet olsun :)


5 Haziran 2014 Perşembe

"La Casa de los Aromas İle Evinizin Havası Değişsin!"






Ekoz Kozmetiğin birbirinden çeşitli ve güzel kokulu ürünleri, oda parfümleri, askılı kokular bulabileceğiniz güzel bir marka La Casadelos Aromas (http://www.ekozkozmetik.com/kampanya/)






Çekilişte tam 50 kişiye hediye verilecek... Evimizin havası değişsin diyorsanız çekilişi kaçırmayın. :) Herkes bu çekilişe katılabilir. Çevrenizdeki kişilere de söyleyebilirsiniz çekilişi. Çünkü blogger olmak şart değil. Dileyen herkes çekilişe katılım yapabilir. :)

Çekilişe katılmak için yapmanız gerekenler :)

1. Ekoz Kozmetik facebook sayfasını (https://www.facebook.com/ekozkozmetik?fref=ts) beğeniyorsunuz. Sayfadaki istediğiniz bir ürünü beğenip, yorum yazıp paylaşıyorsunuz. Fotoğrafın altına ise beğendim paylaştım yerine kendi istediğiniz uygun bir yorum yazıyorsunuz.

2. Ekoz Kozmetik internet sitesinden “La Casa de los Aromas” marka veya "Nailish" ürünlerinden 1 adet ürünü seçiyorsunuz. http://www.ekozkozmetik.com

3. Sonra seçilen ürünün linki ile birlikte isim, soyad, tel, adres bilgisi ve benim bloğumun adını  http://yasamasebeplerim2.blogspot.com.tr/  internet sayfasındaki iletişim bölümündeki mesaj kutusunu tıklayıp açılan pencerelerdeki tüm bilgileri dolduruyoruz ve YÖNLENDİREN BLOGGER KISMINDA "Yasama Sebeplerim 2 " seçiyorsunuz,“Facebook sayfanıza yorum yaptım, paylaştım ve beğendiğim.” yazıp, linkleri ekleyip gönderiyorsunuz.
• Mesajı gönderirken linkleri eklemeyi ve "Yasama Sebeplerim 2"  yönlendirildiğinizi belirtmelisiniz.

Çekilişe katılım 20 Haziran'da sona eriyor. Kargo firmaya aittir. Çekiliş sonucu firmanın Facebook sayfasından duyurulacaktır.

Katılan her kese bol şans :)