Merhaba,ben hastaydım hemde çok feci grıp olmuşum hafta sonu hiç kalkmadım yemek yapma dışında.Ne kadar hasta olursanız olun evde çocuklar varsa kalkmak zorundasınız.Gerçi aparatif şeyler hazırladım sağ olsun çocuklarım çok yormadılar beni.Baş ağrısı hapşırma,aksırık,şiddetli boğaz ağrısı ve karga sesinden beter bir ses.Çok şükür şu anda hafifledi biraz en azından yatma isteği duymuyorum boğazım ağrımasa da sesim halen kısık.
Rabbim bana ve tüm hastalara acil şifalar versin diyelim ve geçelim tarifimize.
Lutenitsa aslında balkanlara ait bir çeşit kahvaltılık sos,eşim Bulgaristan göçmeni olduğu halde bizimkilerde ben görmedim hiç bu sosu,Arkadaşım var göçmen onda gördüm onlar kasalarca alırlar domatesi ve biberi patlıcanı öyle pişirirler,hatta bahçede ateş yakarlar o şekilde közlerler biberi patlıcanı tabi ki tadı da mükemmel olur ateşte közlenmiş biberin patlıcanın.Sonraları baktım annemde yamaya başladı ve ben çok beğendim,annem sağ olsun yapar bize de verir.Ben yapmadım annemin marifetidir.Fotoğraf bana ait tabi:)
İÇİNDEKİLER;
4 kg. etli domates
2 kg. salçalık kırmızı biber
1 kg. patlıcan
Yarım baş sarımsak
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağ
2 çay bardağı sirke
çubruka (baharat)
Tuz
HAZIRLANIŞI;
Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın.
Közlenmiş patlıcanları, biberleri ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
Domatesler suyunu çekince belender dan geçirin.
Zeytin yağ, sirke,çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Sıcakken kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin. AFİYET OLSUN...
ellerine sağlık ne güzel bir kahvaltılık denemek lazım:)afiyetle bu arada geçmiş olsun sevgiler
YanıtlaSilGeçmiş olsun bu mevsim herkes hastalıkla uğraşıyor.Annenin eline sağlık canım,bir kaç yerde gördüm ben de merak ediyorum tadını,sevgiler.
YanıtlaSilCafe Portakal;kesinlikle dene canım,teşekkürler
YanıtlaSilErguvan Vakti;çok teşekkürler canım
YanıtlaSilgerçekten güzel bir lezzet denenmeli
geçmiş olsun
YanıtlaSilbence bu harika bir meze de olur
nefiss:))ellerine sağlık..sevgiler
YanıtlaSilgeçmiş olsun canım .eee havalar bir sıcak bir soğuk istemedende olsa üşütüyoruz... sabahları çok severim bu tarz sosları ,deniycem mutlaka ellerine sağlık
YanıtlaSilcanımmm çokk geçmiş olsunn:(
YanıtlaSilartık geliyor gribal hastalıklar yawaş yawaşş...
bol bol c vitamini almamız şart tedbir için...
sosunda müthiş güzeel görünüyor:)
bayıldım fotolara...
ellerine sağlık...
gönül dolusu sevgilerimle....
Öncelikle çok geçmişler olsun acil şifalar dilerim...Lüthenitsayı nasl bilmem bizde göçmeniz bizimde büyüklerimiz yapar harika bir lezzet...Annenizin ellerine emeklerine sağlık...
YanıtlaSilSevgiler....
www.gonuluncelezzetler.com
Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Ben daha yapamadım bu sene. İnşallah hafta sonu yapacağım. Biz birde havuç koyuyoruz içine hafif haşlayarak. kavonozu açıncada sarmısak ekleyip biraz kaynatıyorum. Kahvaltıda harika oluyor. Canım çekti şimdi. Geçen seneden kalan son kavanozu açsammı acaba ? :)))))))
YanıtlaSilAyrıca çok geçmiş olsun. Rabbim acil şifalar versin inşallah.
çarşamba günü aynısını yaptım,ama adını şanını bilmeden! Yalnız çupruka denilen baharat koymadım,çünkü kendisini ilk kez şuracıkta öğrendim :))inşallah beğenilir diye umuyorum,bana soracak olursan acısı olmuş olsa tam benlik olacak,yani ben yerken acı ilave etmeyi düşünüyorum :)) off çok uzattım,neyse Mukocumcum ellerinize kollarınıza sağlık,inşallah taze ekmek üzerine sen sürersin bende afiyetle yerim diye temenni ediyorum :) tabii ki en kısa zamanda :)) seni çok özlediğimi hatırlatıp kaçıyorum canımcım :))
YanıtlaSilCanım çok geçmiş olsun bende bu gün pek halsizim yatıyorum öyle ağrımayan yerim yok:((Tarifi geçen gün arkadaşımla konuşmuştuk isabet oldu teşekkürler ellerinize sağlık..Hemen aldım not ettim..Sevgiler..
YanıtlaSilgeçmiş olsun ablacım bende kurtulamadım bir ay oluyor neredeyse:(
YanıtlaSillutenitsa yı eylem hanımda görmüştüm..
balkan mutfağı çok renkli cidden:)
Canım çok geçmiş olsun.
YanıtlaSilAllah acil şifalar versin.
Sosu ev ekmeği üzerinde hayal ediyorum.
Nasıl da lezzetlidir ama..:))
Çok öpüyorum.
Kendine iyi bak..
Nilhan ;teşekkürler,olabilir tabi isteğe göre:)
YanıtlaSilfatosun mutfagından..;teşekkürler
YanıtlaSilhoşgeldiniz bloguma
BASİTTARİFLER;hoşgeldin bloguma ,teşekkür ederim
YanıtlaSilbirtutamkekik;hiç sorma canım çok haklısın maalesef geldi grıp mevsimi
YanıtlaSilteşekkür ederimmmmm
Gönülünce ;hoşgeldiniz eşimin soydaşı:)
YanıtlaSilteşekkürlerrr
Arzu Hanife;arzumcumcummmmm seni buralarda görebilmek ne büyük şerefffff ne büyük onur inanamıyorum gözlerime:)
YanıtlaSilvay bee sen haaaaaa:)
acılısıda çok güzel oluyorda çocuklar yemediği için acısız tercih ediyoruz canımcım:)
ahh ahhhhhhhh bir gelemdin ki sürem sana ellerimle,yedirem sana afiyetle:)
bende çok özledim canımcımmmmmmm
zeynep ;sağolasın canım,sanada geçmiş olsun inş ilerlemeden geçip gider
YanıtlaSilkalpkurabiye**deniz;canım ya sanada çok geçmiş olsun,teşekkür ederim,evet bazı güzel şeyleri var balkan mutfağınında herşeyi bana hitap etmiyor her ne kadar oralı bir eşim varsada:)
YanıtlaSilHayat Cafe;off offfff bende hayal ettimde şimdi birde diytteyken nasıl canım istedi:)
YanıtlaSilteşekkür ederim canım bende öpüyorum
çok geçmiş olsun. közlenmiş biber ve patlıcanı da çok severim mutlaka lezzetlidir. annenizin ellerine sağlık. sevgiler...
YanıtlaSilBuradanda geçmiş olsun şeker bacım, anacığının ellerine sağlık süper görünüyor tam benlikmiş yapsanda versen :P
YanıtlaSilŞehrinaz;ÇOK TEŞEKKÜRLER
YanıtlaSilÜlkü;buradanda teşekkürler canımm,yapayımda vereyimde :)
YanıtlaSilOyy canım,canım,bizim dedeler,nenelerde balkan göçmeni ama hiç bu tarifi yapmadılar ben yemedimde görmedimde,ama bizim buralarda yapanlar var,açıkçası bilmiyordum balkan tarifi olduğunu :(
YanıtlaSilEllerinize sağlık sizlere afiyet olsun,şimdi bahçe bulacaksın,ateş yakacaksın,sonra patlıcanları közleyeceksin,kasa kasa domata alacaksın,özellikle domata yazdım :)eskiler öyle dermiş...
çok zor yapmak bunu bizim için,sen en iyisi hepimize yolla,yada sana gelelim oturmaya hepimizin birer dilim ekmeklerimize sürüver ölmüşlerinin hayrına :)
öpüyorum sevgiler,selamlar olsun :)
şimcik öğrenmiş oldun bak işte iyi bir şey yapmışım yayınlamakla heheheh:)
YanıtlaSilyavrımm ilaa ateşte olmaz yaa fırında közlüyorum ben sen yeterki yapmayı iste şeker şey:))
anammmmmm keşke gelsende neler neler yapsam ben sanaaaaaaaaaaaa
bend eöpüyorum cnaım
Canim ellerine saglik nefis olmuslar, bir dilim ekmek aliyorum,
YanıtlaSilsevgiler....
teşekkür ediyorum ablacım,istedğin kadar alabilirisn sevgiler
YanıtlaSilyok ateşte daha güzel olur....Aç kapıyı geliyommm :)
YanıtlaSillütenisa gelmeden önce yapmıştım,ben rondodan geçiriyorum.
YanıtlaSilGelibolu17;açtım bekledim bekledim yoksun kapadım bende:)
YanıtlaSilMAZES ;elinize sağlık sizinde
YanıtlaSil