Ramazan ayının üçüncü gününden hepinize komacan sıcacık merhaba :)
Bu gün itibarı ile işim dolayısı ile iki aylık bir tatile çıkıyorum evimdeyim evde olmanın rahatlığı ile sizlerle daha sık buluşacağım kısmetse.
Yeni tarifilerimle ramazan ayı boyunca özellikle her gün yeni bir tarif ekleyeceğim en azından buna gayret edeceğim
Belirili bir sıralamam yok aklımda olan önceden fotoğraflanmış olan tariflerimde olabilir, yeni denediğim yada yıllardır yaptığım çok basit ama blogum da yer almayan tarifilerim de olabilir bakalım bunu zaman içinde göreceğiz hep birlikte :)
Tarifini vereceğim bu güzel lezzetli el açması böreği yıllar yıllar önce Bursa'da ikamet eden eşimin bir akrabası fakat benim çok çokk sevdiğim arkadaşım olan Sevgi'mden öğrendik :) dik diyorum çünkü ben sık yapmam sevgili görümcem yapar sık sık bu fotoğraflarda onun yaptığı zamandan,görümcecim çok güzel yapınca benim yapmama ne gerek demi canım okuyucum görümcem yapar bizde afiyetle yeriz :)
Geçelim bu güzel müthiş böreğimizin tarifine :)
MALZEMELER:
400 gr kıyma
2 adet kuru soğan
tuz
Zeytinyağı
HAMURU İÇİN:
Un
Su
2 tatlı kaşığı tuz
HAMURLARIN ARASINA SÜRMEK İÇİN :
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı sıvı yağı
HAZIRLANIŞI :
2 adet kuru soğan küp küp doğranarak büyük boy teflon tencereye konulur. Yarım çay bardağından biraz daha fazla sıvı yağ soğanların üzerine eklenerek orta ateşte tahta kaşık yardımı ile ara ara karıştırılarak kavrulmaya bırakılır. 400 gr. kıyma iç harca eklenerek kavrulur.
Bir kaba göz kararı un, tuz ve hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar su eklenerek yoğrulur. Yoğrulan hamurun 10 dakika dinlendirilmesi gerekir.
Hamurdan avuç içi kadar parçalar kopartılarak yuvarlanır. Tabak büyüklüğünde hamurlar açılır.
Orta ateşte 4 yemek kaşığı tereyağı ve bir bardak sıvı yağ eritilir. Küçük bezeler halinde açılan hamurların üzeri yağlanır. Toplamda 10 adet üst üste gelecek şekilde yağlanan hamurlar konulur. Bu işlem 20 adet hamur için yapılır. 10 katlı hamur açılır.
Fırın tepsisi eritilmiş yağ ile yağlanır ve tepsi boyunda açılan 10 kat hamur yerleştirilir. Hazırlanan kıymalı harç eklenerek üzerine yeniden 10 kat açılmış hamur ile kapatılır. Hamurun üzeri yağlanarak 250 derecede önceden ısıtılmış fırına yerleştirilir. Böreğin üzeri kızarınca fırın derecesi 150’ye ayarlanarak kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun :)
Hem de açma börek. Üstelik kıymalı. Herhalde şu anki açlık durumumla bağlantılı olarak olsa 1 tepsi yerim. :)) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSil:))
Silçok teşekkürler
Gořmcecigininde seninde elne sağlik mukocum hayırlı iftarĺar..
YanıtlaSilteşekkürler tatlım sanada hayırlı iftarlar
SilMukocumcum karar verdim görümcenle de tanışacağım haberin olsun.İşin ucunda bu nefis böreği yemek te varsa,ben hiç durmayayım :)
YanıtlaSilahhh kuzumm sen bana gel ben sana ne börekler açarımmm keşke gellll :)
Silgörümce mi yapar börülce mi bilmem ama resmen içim gitti :)
YanıtlaSilhepinizin eline sağlık :)
teşekkürler papatyamm :)
Silmaşallah size :)
YanıtlaSilbu nefis börek ablacım yahuuu :) hepinizin ellerine sağlık..
oruç oruç insan bi acayıp oluyor :D
hayırlı iftarlar..
iyi tatiller :)
maşallah size..
YanıtlaSilbu ne güzel börek ablacım yahu:) hepinizin ellerine sağlık..
oruç oruç insan bi acayip oluyor..
hayırlı iftarlar,
iyi tatiller :)))
sağolasınn balımmmm,oruçluyken uzak durmak gerek dimi ama :)
Sil