1 Ocak 2012 Pazar

AŞURE YAPIMINDA Kİ PÜF NOKTALARI...


Merhabalar nasılsınız bakalım benim gibi hayırsızın bloguna hâla geliyorsunuz ya seviyorum sizi...Ne desem boş bu günden sonra artık geleceğim yorum yazacağım diyorum olmuyor akışına bırakacağım artık,aslında bir çoğunuzu okuyorum fakat yorum yazamadan çıkıyorum ve bu durumdan rahatsızda oluyorum ama yinede yapıyorum itiraf ediyorum işte.

Aşure günleri geçti gitti fakat ben arşivimde olması gerektiğini düşündüğüm için bu postumu da çokk güzel olan aşureme ayırdım :) Haaa ben yiyenlerin yalancısıyım söyleyeyim de:) 
Size aşure tarifi verecek değilim başlıktan da anlaşıldığı gibi aşure yaparken bazı püf noktaları vardır sadece onları paylaşacağım,çünkü birebir tarif veremem her şeyi kararla yapıyorum ölçüsüz.


PÜF NOKTASI 1:Buğdayı çok güzel yıkamak gerekli,bir gece öncesinden buğdayımızı sıcak su ile yıkayıp aygazda kayanatıyoruz,suyunu döküp yeniden su ekleyip kaynatmaya devam ediyoruz,bu işlemi beş altı kez tekrar ediyoruz ki aşuremiz kararmasın.Son suyun içinde buğdaylarımızı bırakıp şişmesini sağlıyoruz.

PÜF NOKTASI 2: Kuş üzümünü asla içine direk atmıyoruz,ayrı bir yerde kaynatıp kara suyunu süzüp öyle döküyoruz aşuremizin içine

PÜF NOKTASI 3: İnciri de aşuremizin içine atmıyoruz ki karartmasın aşureyi,inciri doğradıktan sonra yaklaşık yarım saat sıcak suyun içinde tuttuktan sonra aşuremize ekliyoruz.

PÜF NOKTASI 4: Karanfilin tadı ağzımıza geldiğinde acı tat bırakmasın diye elmanın kabuklarını soyup karanfilleri elmaya batırıyoruz ve aşure tenceresinin içine atıyoruz.

PÜF NOKTASI5: Cevizi asla içine atıp birlikte kaynatmıyoruz,ben sadece üzerine ekliyorum süs olarak çünküü karartır
PÜF NOKTASI 6: Aşuremizin pişmesine yakın içine 2 su bardağı kadar süt ekliyoruz ki rengi dahada beyaz olsun
not:gördüğünüz büyük tencereye iki su bardağı süt ekledim.



Aşure zamanı geçti fakat belkide yinede işinize yarar dimi geç olsunda güç olmasın demişler:) Sevgiler herkese...

12 yorum:

  1. ellerine sağlık canım..nefis görünüyor..Allah a emanet ol..sevgiler

    YanıtlaSil
  2. işimize yaramaz olur mu, çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. HEMEN HEMEN BENDE BU PÜF NOKTALARIYLA YAPARIM SADECE GENELDE SÜT KATMAM BİRDE KARANFİLİ AYRI BİR KAPTA KAYNATIP SUYUNU İÇİNE İLAVE EDİYORUM ,ELLERİNE SAĞLIK CANIM..

    YanıtlaSil
  4. mukocum, nasıl canım istedi şu an anlatamamm:))
    çookk seviyorum aşureyi..
    ellerine sağlık canım..
    rabbim kabul buyursun inşallah..
    sen arada bir ses ver sayfandan:)
    özletme kendini yinede...;)
    baki muhabbetlerimle..
    :)

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık..Püf noktalarının genelini uyguluyordum ama elmaya karanfilleri batırmak iyi fikirmiş onu bilmiyordum,sağol:)bundan sonra uygularım..Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Kocaman öptümmmmm :)


    "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 2 OCAK-18 OCAK tarihleri arasında
    http://gulayce.blogcu.com/ arkadaşımız ev sahibeliği yapacaktır...
    Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
    Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....
    “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
    Muhammed Mustafa (s.a.v)
    Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :)
    Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Gülayce'ye gönderiyorum yazıp arkadaşımıza haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp
    http://gulayce.blogcu.com/ adresinde yayınlayacaktır :)
    Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)
    Şimdiye kadar tarif gönderen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum sevgilerimi gönderiyorum,yepyeni ve güzel tariflerinizle yeni ev sahibemizide yalnız bırakmayacağınızı ümid ediyorum...

    YanıtlaSil
  7. çok guzel bır anlatım olmus ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil
  8. Merhaba arkadaşım muko önceden senin blogcuda takipediyodum sonra kaybettim seni demkki blogspota geçtin bende geçtim blogcuda devam ediyo . Ellerine saglık aşüre çok güzel leziz olmuş püf noktalarını okudum bende cevizi üzerine ekliyorum ve digerlerini aynen uyguluyorum fakat karanfili elmaya batırılışını duymamıştım teşekkürler püf noktalar için.

    YanıtlaSil
  9. Gelibolu17'nin düzenlediği
    "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 20 OCAK-6 ŞUBAT tarihleri arasında
    http://mutfakincisi.blogspot.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım...
    Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...
    Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....
    “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”
    Muhammed Mustafa (s.a.v)
    Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :)
    Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Mutfak İncisi (Emine Kaya)'ne gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp
    http://mutfakincisi.blogspot.com adresimde yayınlayacağım :)
    Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

    YanıtlaSil
  10. Geliyorum gidiyorum yeni yayın yok...Hadi diyetttesin diye bizi unuttun sanırım:))

    YanıtlaSil
  11. Porselendemlik.com tarafından hazırlanmış olan,
    "Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği"nin 73.hafta ev sahibesiyim...
    6 Mart-7 Nisan tarihleri arasında http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com yani ben göndereceğiniz birbirinden güzel tarifleri blogumda yayınlayacağım...
    Tariflerinize 73.hafta Porselen Demlik Çay Saati Etkinliği için gelibolu17 ye gönderiyorum diye not düşüp bana haber verdiğiniz takdirde tariflerinizi almaya geleceğim :)
    Etkinliğimize istediğiniz kadar tarifle katılabilirsiniz,lütfen çayın yanında gönderilecek tarifler olmasına dikkat edelim,etkinliğimize herkes davetlidir,isteyen herkes katılabilir,lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar...
    Ama bakın varya samimi söylüyorum peşin peşin,diğer ev sahibelerine tarif gönderen herkesten tarif bekliyorum,eğer yollamazsanız,çeşitli bahaneler uydurup,yok biz duymadık,yok davet edilmedik deyip tarif yollamazsanız çok pis trip atarım,hepinise küserim :) Duyanlar duymayanlara söylesin hadi canlarım benim,sizi çok seviyorum ve birbirinden güzel tariflerinizi bekliyorum...
    Selamlar,sevgiler,hoş-kalınız :)

    YanıtlaSil