12 Kasım 2014 Çarşamba

Kastamonu Kaşık Helvası




Merhaba canlarım ciğerlerim bidenelerim nasılsınız görüşmeyeli ? Ben yoğun yoğun günler geçirmeye devam ediyorum üç gurubum  toplamda 65 öğrencim var tek günlük gurubum yavaş ilerliyor onun dışındakilerle bazıları üç etek dikip pantalona geçtiler bazıları pantalonu bile bitirdiler tam gaz dikiş diktirmeye devam ediyorum yani :)







Bu müthiş lezzeti nursevin arkadaşımda gördüğümden bu yana yapmak istemişimdir hep ama ertledim nedense,Facebook sayfasında her yayınladığında ağzımın suyu aktı nerdeyse ama kısmet bu zamanaymış.Adına bakmayın helva olduğuna bildiğimiz un helvasıyla hiç alakası yok.Müthiş güzel harika mı harika bir un kurabiyesi kıvamında kıtır kıtır bir helva bu.
Mutlaka ama mutlaka yapın diye şiddetleee tavsiye diyorum efemmm deneyin deneyinn bu güne kadar neden yapmadığıma hayıflandım ben çünkü :)




Ben yaparken evde pudra şekerim az kalmıştı yarım su bardağı normal şeker ekledim ve ağızıa yerken kıtır kıtır gelmesi çok güzel oldu bana göre ve işyerime götürdüğümde arkadaşlarımın fikride aynıydı tabiki onlarda çokk beğendi demem gerek varmı a sevgili okuyucularım :)

Birde işin şekillendirme kısmı sizi ürkütmesin çünkü biraz zorlandım ben sıcakken yapılsın diyoırdu tarifte bende denemey kalktım ama bir türlü şekillendiremedim,sonra bir 15 dk bekledikten sonra yaptım ve şekil verirken kaşığa çok sıkı bir şekilde bastırın.




MALZEMELER:

  • 250 gr margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı çekilmiş iç fındık yada ceviz
  • 2 su bardağı silme Pudra Şekeri
  • 4 su bardağı silme un

HAZIRLANIŞI:

Margarini geniş tabanlı bir tencerede orta ateşde eritelim. Yağ eridikden sonra 5 dk kadar kısık ateşde kaynatalım. Sıvı yağını dökelim.

4 su bardağı unu yavaş yavaş dökelim ve karıştırarak unu yağa yedirelim. İlk başda zor döner fakat un sıcaklıkla erimeye başladığında yine kısık ateşde yavaş yavaş kavruldukça yağ kendini gösterecek ve un adeta eriyerek kavurması kolaylaşacaktır. 15 -20 dk kavurmalıyız.
1 su bardağı fındık kırığı ilave edip karıştıralım. Artık ocağı kapatalım. Yine yavaş yavaş pudra şekerini ilave ederken sıcaklığı ile karıştıralım. Hemen ve çabuk çabuk pudra şekerini yedirelim.
İlk sıcaklığı geçer geçmez (mümkünse sıcak)ellerimizi yakmadan hemen sivri uçlu bir kaşıkla helvamızdan kaşık içine alıp şekil verelim.
Servis kabımıza dizelim. Afiyet olsun :)

2 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım. Sanırım şekil vermede zorlanmanın sebebi toz şeker koymandan kaynaklı. Çünkü Kastamonu kaşık helvası beyaz bir helvadır ve aslında ceviz ve fındık kırığı yada susam gibi şeyler eklenmez. İlk sıcaklığı geçtiğinde hemen elle kaşığa yapıştırıldığında çok rahat şekil alır :)) senin kurabişler çok güzel olmuşlar. Afiyet olsun. sevgiler. Okulda , öğrencilerinlede başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çokk teşekkürler arkadaşım sayendeeee :)
      olabilirrrr çünkü helva kıvamında değildi zor toparlandı :)
      evett benimkiler aygazda pişen kurabiye oldu resmen :)
      doğrusunuda yaparım bi gün inş )
      teşekkür ederim tekrar tekar

      Sil