10 Ekim 2011 Pazartesi

LUTENİTSA (KAHVALTILIK SOS)


Merhaba,ben hastaydım hemde çok feci grıp olmuşum hafta sonu hiç kalkmadım yemek yapma dışında.Ne kadar hasta olursanız olun evde çocuklar varsa kalkmak zorundasınız.Gerçi aparatif şeyler hazırladım sağ olsun çocuklarım çok yormadılar beni.Baş ağrısı hapşırma,aksırık,şiddetli boğaz ağrısı ve karga sesinden beter bir ses.Çok şükür şu anda hafifledi biraz en azından yatma isteği duymuyorum boğazım ağrımasa da sesim halen kısık.
Rabbim bana ve tüm hastalara acil şifalar versin diyelim ve geçelim tarifimize.

Lutenitsa aslında  balkanlara ait bir çeşit kahvaltılık sos,eşim Bulgaristan göçmeni olduğu halde bizimkilerde ben görmedim hiç bu sosu,Arkadaşım var göçmen onda gördüm onlar kasalarca alırlar domatesi ve biberi patlıcanı öyle pişirirler,hatta bahçede ateş yakarlar o şekilde közlerler biberi patlıcanı tabi ki tadı da mükemmel olur ateşte közlenmiş biberin patlıcanın.Sonraları baktım annemde yamaya başladı ve ben çok beğendim,annem sağ olsun yapar bize de verir.Ben yapmadım annemin marifetidir.Fotoğraf bana ait tabi:)



İÇİNDEKİLER;

4 kg. etli domates
2 kg. salçalık kırmızı biber
1 kg. patlıcan
Yarım baş sarımsak
Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağ
2 çay bardağı sirke
çubruka (baharat)
Tuz


HAZIRLANIŞI;

Patlıcanları ve biberleri közleyip kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın ve tencereye alın.
Közlenmiş patlıcanları, biberleri  ve sarımsakları da ilave edip ara sıra karıştırarak domatesler suyunu çekene kadar pişirin.
Domatesler suyunu çekince belender dan geçirin.
Zeytin yağ, sirke,çubruka ve tuzunu ekleyip sirke suyunu çekene kadar pişirin.
Sıcakken kavanozlara alıp ağzını sıkıca kapatın ve kavanozu ters çevirin. AFİYET OLSUN...


Not:bu tarifi olduğu gibi muhabbetsofrasi arkadaşımdan aldım,çünkü annem ölçüsüz yapıyor ,ölçülü yapmak isteyen arkadaşlara faydamız olsun dimi ama...

35 yorum:

  1. ellerine sağlık ne güzel bir kahvaltılık denemek lazım:)afiyetle bu arada geçmiş olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş olsun bu mevsim herkes hastalıkla uğraşıyor.Annenin eline sağlık canım,bir kaç yerde gördüm ben de merak ediyorum tadını,sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Cafe Portakal;kesinlikle dene canım,teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Erguvan Vakti;çok teşekkürler canım
    gerçekten güzel bir lezzet denenmeli

    YanıtlaSil
  5. geçmiş olsun
    bence bu harika bir meze de olur

    YanıtlaSil
  6. nefiss:))ellerine sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  7. geçmiş olsun canım .eee havalar bir sıcak bir soğuk istemedende olsa üşütüyoruz... sabahları çok severim bu tarz sosları ,deniycem mutlaka ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. canımmm çokk geçmiş olsunn:(
    artık geliyor gribal hastalıklar yawaş yawaşş...
    bol bol c vitamini almamız şart tedbir için...
    sosunda müthiş güzeel görünüyor:)
    bayıldım fotolara...
    ellerine sağlık...
    gönül dolusu sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  9. Öncelikle çok geçmişler olsun acil şifalar dilerim...Lüthenitsayı nasl bilmem bizde göçmeniz bizimde büyüklerimiz yapar harika bir lezzet...Annenizin ellerine emeklerine sağlık...

    Sevgiler....


    www.gonuluncelezzetler.com

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Ben daha yapamadım bu sene. İnşallah hafta sonu yapacağım. Biz birde havuç koyuyoruz içine hafif haşlayarak. kavonozu açıncada sarmısak ekleyip biraz kaynatıyorum. Kahvaltıda harika oluyor. Canım çekti şimdi. Geçen seneden kalan son kavanozu açsammı acaba ? :)))))))

    Ayrıca çok geçmiş olsun. Rabbim acil şifalar versin inşallah.

    YanıtlaSil
  11. çarşamba günü aynısını yaptım,ama adını şanını bilmeden! Yalnız çupruka denilen baharat koymadım,çünkü kendisini ilk kez şuracıkta öğrendim :))inşallah beğenilir diye umuyorum,bana soracak olursan acısı olmuş olsa tam benlik olacak,yani ben yerken acı ilave etmeyi düşünüyorum :)) off çok uzattım,neyse Mukocumcum ellerinize kollarınıza sağlık,inşallah taze ekmek üzerine sen sürersin bende afiyetle yerim diye temenni ediyorum :) tabii ki en kısa zamanda :)) seni çok özlediğimi hatırlatıp kaçıyorum canımcım :))

    YanıtlaSil
  12. Canım çok geçmiş olsun bende bu gün pek halsizim yatıyorum öyle ağrımayan yerim yok:((Tarifi geçen gün arkadaşımla konuşmuştuk isabet oldu teşekkürler ellerinize sağlık..Hemen aldım not ettim..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. geçmiş olsun ablacım bende kurtulamadım bir ay oluyor neredeyse:(
    lutenitsa yı eylem hanımda görmüştüm..
    balkan mutfağı çok renkli cidden:)

    YanıtlaSil
  14. Canım çok geçmiş olsun.
    Allah acil şifalar versin.
    Sosu ev ekmeği üzerinde hayal ediyorum.
    Nasıl da lezzetlidir ama..:))
    Çok öpüyorum.
    Kendine iyi bak..

    YanıtlaSil
  15. Nilhan ;teşekkürler,olabilir tabi isteğe göre:)

    YanıtlaSil
  16. fatosun mutfagından..;teşekkürler
    hoşgeldiniz bloguma

    YanıtlaSil
  17. BASİTTARİFLER;hoşgeldin bloguma ,teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  18. birtutamkekik;hiç sorma canım çok haklısın maalesef geldi grıp mevsimi

    teşekkür ederimmmmm

    YanıtlaSil
  19. Gönülünce ;hoşgeldiniz eşimin soydaşı:)
    teşekkürlerrr

    YanıtlaSil
  20. Arzu Hanife;arzumcumcummmmm seni buralarda görebilmek ne büyük şerefffff ne büyük onur inanamıyorum gözlerime:)

    vay bee sen haaaaaa:)

    acılısıda çok güzel oluyorda çocuklar yemediği için acısız tercih ediyoruz canımcım:)

    ahh ahhhhhhhh bir gelemdin ki sürem sana ellerimle,yedirem sana afiyetle:)

    bende çok özledim canımcımmmmmmm

    YanıtlaSil
  21. zeynep ;sağolasın canım,sanada geçmiş olsun inş ilerlemeden geçip gider

    YanıtlaSil
  22. kalpkurabiye**deniz;canım ya sanada çok geçmiş olsun,teşekkür ederim,evet bazı güzel şeyleri var balkan mutfağınında herşeyi bana hitap etmiyor her ne kadar oralı bir eşim varsada:)

    YanıtlaSil
  23. Hayat Cafe;off offfff bende hayal ettimde şimdi birde diytteyken nasıl canım istedi:)

    teşekkür ederim canım bende öpüyorum

    YanıtlaSil
  24. çok geçmiş olsun. közlenmiş biber ve patlıcanı da çok severim mutlaka lezzetlidir. annenizin ellerine sağlık. sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Buradanda geçmiş olsun şeker bacım, anacığının ellerine sağlık süper görünüyor tam benlikmiş yapsanda versen :P

    YanıtlaSil
  26. Şehrinaz;ÇOK TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  27. Ülkü;buradanda teşekkürler canımm,yapayımda vereyimde :)

    YanıtlaSil
  28. Oyy canım,canım,bizim dedeler,nenelerde balkan göçmeni ama hiç bu tarifi yapmadılar ben yemedimde görmedimde,ama bizim buralarda yapanlar var,açıkçası bilmiyordum balkan tarifi olduğunu :(
    Ellerinize sağlık sizlere afiyet olsun,şimdi bahçe bulacaksın,ateş yakacaksın,sonra patlıcanları közleyeceksin,kasa kasa domata alacaksın,özellikle domata yazdım :)eskiler öyle dermiş...

    çok zor yapmak bunu bizim için,sen en iyisi hepimize yolla,yada sana gelelim oturmaya hepimizin birer dilim ekmeklerimize sürüver ölmüşlerinin hayrına :)

    öpüyorum sevgiler,selamlar olsun :)

    YanıtlaSil
  29. şimcik öğrenmiş oldun bak işte iyi bir şey yapmışım yayınlamakla heheheh:)

    yavrımm ilaa ateşte olmaz yaa fırında közlüyorum ben sen yeterki yapmayı iste şeker şey:))

    anammmmmm keşke gelsende neler neler yapsam ben sanaaaaaaaaaaaa

    bend eöpüyorum cnaım

    YanıtlaSil
  30. Canim ellerine saglik nefis olmuslar, bir dilim ekmek aliyorum,
    sevgiler....

    YanıtlaSil
  31. teşekkür ediyorum ablacım,istedğin kadar alabilirisn sevgiler

    YanıtlaSil
  32. yok ateşte daha güzel olur....Aç kapıyı geliyommm :)

    YanıtlaSil
  33. lütenisa gelmeden önce yapmıştım,ben rondodan geçiriyorum.

    YanıtlaSil
  34. Gelibolu17;açtım bekledim bekledim yoksun kapadım bende:)

    YanıtlaSil
  35. MAZES ;elinize sağlık sizinde

    YanıtlaSil