20 Kasım 2013 Çarşamba

FIRIN SÜTLAÇ



Merhaba...Sütlaç bizim evde çok sevilir çok da tüketilir yaptığım zaman 3-4 litre sütten yapıyorum ve iki gün içinde bitmiş oluyor :)
Küçük oğlum fırında sevmez onun için hem fırında hem sade yaparım fırında olanı daha çok seviyoruz ailecek :)
İlk evlendiğim yıllarda daha mutfakta acemiyken yaklaşık 20 yıl evvel, eşim benden fırın sütlaç istemişti, istemişti istemesine ama ben yapmayı bilmiyordum dolayısı ile duyduğum yöntemi denemeye başladım her seferinde sonuç başarısız oluyordu.
Hatta bir keresinde borcama sütlacı döküp üzerine yumurta sarısı sürüp fırına vermiştim nasıl lapa nasıl yumurta kokan bir sütlaçtı aman Allahım faciaydı resmen :)

Sonrasında bir gün vanilya paketinin arkasında bulduğum bu tarifim yıllardır yaptığım tarifi oldu ve vazgeçilmezlerim arasında yerini aldı kesinlikle şiddetle tavsiye ederim hele ki lapa şeklindeki sütlacı sevmiyorsanız tam size göre ...

O günlerde nerde şimdi ki rahatlık , internette istediğimizi arayıp bulduğumuz zamanlardan eser yoktu gittiğimiz bir yerde yediğimiz hoşumuza giden bir tarifi alırdık not ederdik eve gelincede tarifi defterimize geçerdik.
Hatta halen durur o defterim aslında oradan unutulmuş eski tariflerden yapmalı :)



MALZEMELER

Yarım su bardağı pirinç

1 su bardağı su
5 su bardağı süt
2 çorba kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1.5 su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı

HAZIRLANIŞI


Pirinci bol suyla yıkayıp süzün. 1 bardak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.

Süt, vanilya ve şekeri ekleyip pirinç iyice yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Nişastayı 2-3 kaşık suyla ezip sütlaca ilave edin. 4-5 dakika daha karıştırarak kaynatın.

Bir kapta yumurta sarısını çırpın. 1 kepçe sütlaç ekleyin. Karışımı sütlaca ilave edip karıştırın. Bir taşım daha kaynatıp tencereyi ocaktan alın.

Sütlacı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine dizin.Tepsiye kaselerin yarısına gelecek kadar su ekleyin.Kızgın fırında sütlaçların üzeri hafif pembeleşinceye kadar fırınlayın. Afiyet olsun 




NOT:daha fazla olmasını istiyorsanız malzemeleri artırın,litre süt başına bir yumurta sarısı eklenir.ASLA YUMURTA KOKMUYOR.İstediğiniz miktarı ayırıp tarçın ekleyerek servİs yapabilirsiniz.



26 yorum:

  1. Mukomm dimi ya eskiden net mi vardi cogu kez hep ayni seyler yapilirdi gunlerde eski tarifler tam tutuyor valla bende net var diye tum eskileri cope atmistim simdi bole bomba tarifleri yaziyorum sadece ellerine saglik ablacim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederimmm :)
      evet hep aynı eyler değişik bir şey gördük mü hemen not alırdırk:)

      Sil
    2. simdiiiiii firinn sutlaccc yapmaya gidiyorumm seni seviyor opuyuyorum:))) yorumumu okudumda guldum
      .telefondan yazmisimdir kesin mukom.operim:)

      Sil
    3. yorumunda gülünecek ne vardıki mavim ya :)
      bende seni seviyorum ve komacan öpüyorummmm ve sonucu beklyorummmm :)

      Sil
  2. sütlaç benim de çok sevdiğim bir tatlıdır, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel olmuş ellerine sağlık :) sevgiyle kalın . . .

    YanıtlaSil
  4. İlk fırın sütlaş deneyimine bayıldım hani şu üzeri yumurtalı ve borcamda :))
    ama şu an ki sütlaşların bir harika nefis görünüyor ellerine sağlık canım sizlere afiyetler olsun
    bir hayli de çok yapıyormuşsun3-4 kilo sütten bu kadar çok sütlaş yaptığımı düşünemiyoırum :))
    ben bir kilodan yapıyorum ve küçük bir aile olunca tabi çabuk tüketemiyoruz ne güzel demek kocaman bir aileniz var Rabbim birlikteliğinizi ve ağız tadınızı hep daim ettin.
    Kocaman sevgiler......
    -

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. faciaydı resmen yaa :)
      evet elitim kayınvalidemler aynı apartmanda olunca onlarada veriyorum bizde çok sevdiğimziden anca yetiyor :)

      Sil
  5. Ozellikle firin sutlaca bayilirim. herkesin klasiklesmis cok guvendigi bir tarifi vardir. ben hic vazgecemem onlardan :) harika gozukuyor. eline saglik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle haklısın :)
      çokk teşekkrülerr

      Sil
  6. ellerine sağlık canım aldım bir kase sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ohh afiyet bal şeker olsun efenim :)

      teşekkür ettim ki

      Sil
  7. benım de eşimin en sevdiği tatlı fırın sütlaç.. ben de evlendikten sonra öğrendim ve cok sık yapıyorum artık.. ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Bir zamanlar ne çok yapardım sütlaç fırını ,düzü her hafta yapa yapa vallahi gına gelmişti eşim çok sever uzun zamandır yapmadığımı fark ettim senin sütlaçları görünce,aslında bir ara yapsam süpriz olur ellerine sağlık canımmm sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. ne mutlu bana o halde hatırlattıysam :)
    çokk teşekkürler

    sevgiler benden de :)

    YanıtlaSil
  10. nasıl da severım ama uzun zamandır da yapmıyorum sebebı market sutlerı ıle yapmayı sevmeyişimden illlaki organik süt olmalı inekten sağıldığı gibi yapılmalı :)ellerıne sağlık canım harıka görünüyor ,sevgıler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bende market sütlerini sevmiyorum,mahalleye gelen süçüden alıp yapıyorum bende
      teşekkürlerr

      Sil
  11. Fırın sütlaca bayılırım. Tatbak’tan alınmış sütlaca 2 kere bayılırım =)

    YanıtlaSil
  12. Fırın sütlaca bayılırım. Tatbak’tan alınmış sütlaca 2 kere bayılırım =)

    YanıtlaSil
  13. fırına verirken sıcak suyun içine mi koyuyoruz ilk defa yapıorum acil cvp ltfn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. farketmez ,ama acil cevap vermem maalesef imkansızdı

      Sil