Merhabalar efem merhabalar,bu tatil gününde ödevimi geç saate bıraktığım için üzgün ve süzgünüm fakat işin içine gezmeler girince öyle oldu maalesef :)
Bu günün ödev konusu ise; Annemizin en özel tarifi...Ödev ne derseniz buıyrun tüm ayrıntılar burada http://www.misssgibi.com/yemek-firtinasi/
Herkesin annesinin olduğu gibi benim anamda başımın tacıdır,onun yaptığı her yemek başka lezzetli başka güzel olur.Hele ki dillere destan bir kahvaltısı vardır ki off offf diyorum başkada bir şey demiyorum demiyeceğim anlatacağım biraz :)
Biz altı kardeşiz beşimiz evli ,çoluk çocuk gelinler damatlar derken bir araya geldik mi değmeyin keyfimize,annemin evi müstakil bahçesi geniş olduğu için özellikle yaz aylarında pazar günleri annemin evinde pazar kahvaltılarımız meşhurdur.Kışları da akşam yemeklerinde bir araya geliriz.Her şeyi annem hazırlar,bir tek salata ve masa hazırlama işleri bize kalır.
Kahvaltılarda karışık kızartması çok meşhurdur birde bahçeden en organik haliyle domatesler patlıcanlar biberler kızartır ki off off canım istedi yahu :)Bazlamadan kızartmaya,kek den muhlamaya kadar aklınıza gelecek bir çok şey olur o meşhur kahvaltıda...
Herkesin annesinin olduğu gibi benim anamda başımın tacıdır,onun yaptığı her yemek başka lezzetli başka güzel olur.Hele ki dillere destan bir kahvaltısı vardır ki off offf diyorum başkada bir şey demiyorum demiyeceğim anlatacağım biraz :)
Biz altı kardeşiz beşimiz evli ,çoluk çocuk gelinler damatlar derken bir araya geldik mi değmeyin keyfimize,annemin evi müstakil bahçesi geniş olduğu için özellikle yaz aylarında pazar günleri annemin evinde pazar kahvaltılarımız meşhurdur.Kışları da akşam yemeklerinde bir araya geliriz.Her şeyi annem hazırlar,bir tek salata ve masa hazırlama işleri bize kalır.
Kahvaltılarda karışık kızartması çok meşhurdur birde bahçeden en organik haliyle domatesler patlıcanlar biberler kızartır ki off off canım istedi yahu :)Bazlamadan kızartmaya,kek den muhlamaya kadar aklınıza gelecek bir çok şey olur o meşhur kahvaltıda...
Annem boşnaktır benim babamda karadenizli ama ikiside doğma büyüme Kocaeli dedir.Ve dolayısı ile hem boşnak mutfağı hemde karadeniz mutfağı ile büyüdük.Miss kokulu lahana yemeği,kuymak, mısır ekmeği ,turşu kavurması hamsi koli,pepeçurayı değme karadenizlilere taş çıkarırcasına güzel yapar.
Bunun yanısıra boşnak böreği vazgeçilmezimizdir.Helede annemin elinden yemesi ayrı bir güzel ayrı bir zevklidir.Çeşitleri çoktur,patatesli kıymalısı,kızartmalık kabaktan olan kabaklısı,patateslisi,yoğurtlu yumurtalısı,peynirlisi,kavurmalısı...Ama bizim ailede en çok patatesli sevilir.
Boşnak böreği yapıldığı zaman öyle bir tepsi ile değil gördüğünüz gibi en az dört büyük tepside yapılır :)Ve yemesi yarım saat bile sürmezz hepsi bitiverir...
Anam benim Rabbim başımızdan eksik etmesin onu inş.Babamı erken kaybettik annemin yokluğunu düşünmek bile istemiyorum :(
MALZEMELER;
un,su,tuz,patates,soğan,sıvı yağ,karabiber,tereyağ
HAZIRLANIŞI:
Un,su ve tuz ile bir hamur yoğrulur.Hamuru bir kenara bırakıp,patatesler küp şeklinde incecik doğranır ve soğanlar da aynı şekilde doğranır.İçine karabiber ,sıvı yağ ve tuz eklenir karıştırılır.
Dinlenen hamurumuz dan yumruk büyüklüğünde parça kesilerek oklava yardımı ile açılır.İyice incelttikten sonra yufkamızın her yerine elimizle sıvı yağ serperiz.
Yufkamızın bir ucunu ortaya doğru katlarız ve diğer ucunud a ortaya doğru katlarız.Orta yerine bolca patatesli içimizden dökeriz ve üzerine kapatacak şekilde büzerek yufkamızı yuvarlak yaparak tepsimizin orta yerine alırız.Diğer açtığımız yufklaara da aynı işlemi uygularız ve kol böreği şeklinde tepsimize dizeriz.
Tepsilerin olduğu fotoğrafta görüldüğü gibi keseriz ve kızgın fırında pişiririz.Pişen böreğimize fırından çıkarıp kaynamış olan suyumuzu dökeriz.Böreklerimizle silme şeklinde olacak suyumuzun miktarı.Tekrar fırına verip suyunu çekene kadar pişirmeye devam ederiz.Ardından pişen böreğimizi fırından çıkarır çıkarmaz üzerine erittiğimiz terayağını dökeriz ve afiyetle yeriz :)
Nefis gözüküyor vallahi :) 1 tepsi olaydı çok iyi olurdu. Elinize kolunuza sağlık. Sevgilerimle :)
YanıtlaSilçokk teşekkürlerrr
Silalın oradan bir tepsi sizin olsun :)
şok güzel görünüyor. anneciğinizin ellerine sağlık. birliğiniz, huzurunuz daim olsun, İnşeAllah. sevgilerimle...
YanıtlaSilaminn aminnnnn inşşşşş
Silçok teşekkürlerrr
Televizyonda da sıkca görüyorum denemeliyim ve bloğumda paylaşmalıyım, elinize sağlık..
YanıtlaSiltv lerde bu şekkline rastklmadım ben genelde çarşaf böreğine boşnak böreği diyorlar ve benim annem boşnak olduğu için hakiki boşnak böreğini ben bu şekilde olduğunu düşünüyorum :)
SilAllah annenize uzun ömürler versin. Ben boşnak böreği hiç yemedim ama tarifinize bakılırsa çok güzel bir lezzeti denememişim :)) Ellerinize sağlık harika görünüyor..
YanıtlaSilaminnn inşşşşş...
Silgerçekten öyle harika bir lezzeet ee birde anne elinden oldu mu daha bir harika :)
çokk teşekkürlerr
canım çok güzel nasıl yapıldığını anladım sanırım. Çünkü ALANYA köylerde bu şekilde baklava yapılıyor.
YanıtlaSilsanırım baklavnın şekli öyle oluyor dimi ?
Silhıımm nefis görünüyor.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilteşekkür ederim
SilMukocum nefis nefis ekrana yapıştım inan :) Ellerine kollarına sağlık..
YanıtlaSilçokk teşekkürler canımm
Sil