23 Temmuz 2014 Çarşamba

UN HELVASI (SIVI YAĞ İLE )



Merhaba,bu gece çok özel bir gece Kadir gecemiz mübarek olsun.Rabbim bu geceyi layıkıyla yaşayanlardan eylesin inşallah.

Gün vardır, bin yıldan uzun gelir bize, bir yıl vardır bir günden kısa gelir bize. 
Bire bin yazilan bu gecede dua edelim Rabbimiz’e! 
Dua'larımızda
 Filistin'li ve Doğu Türkistan'lı Kardeşlerimizi unutmayalım arkadaşlar...

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci 
gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Hz.Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak;
 "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir

KADİR GECESİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR:

1- Denizlerin suyu bir an tatlılaşır.
 2- Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur.
 3- Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.
 4- Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen alimler de olmuştur.

KADR SÜRESİ:

Bismillahirrahmanirrahim

"İnnaa enzelnâhü fî leyletil kadr.
Ve maa edrâke mâ leyletül kadr.
Leyletül kadri hayrün min elfi şehr.
Tenezzelül melâiketü verrûhu fîhâ biizni rabbihim.
Min külli emrin selâm. Hiye hattâ matla'ıl fecr."

MEALİ:

"Hakikat, biz onu (Kur'anı) Kadir gecesinde indirdik.
 Kadir gecesinin (o büyük fazl u şerefini) sana bildiren 
Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Ruh, Rablerinin izniyle,
 herbir iş için iner de iner.
 O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selâmdır."


Bu gün sizlere çok severek yaptığım helva tarifim var sevgili arkadaşım Reyhan da görüp yapmıştım gördüğüm günden itibaren hep aynı tarifi yaparım kesinlikle sizde yapın derim :)

MALZEMELER

1 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su

HAZIRLANIŞI

   Öncelikle su ve şekeri derin bir kasede karıştırıp eritelim.
Diğer taraftan çelik tencereyi ocağın en küçük gözüne alıp,
sıvı yağı ekleyip kızdıralım.Kızan yağa unu ekleyip kavurmaya başlayalım.
Kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika kadar sabırla kavuralım.
Rengi sütlü kahve olduğunda  şerbetini ekleyip hızlıca karıştıralım.
Şerbetini iyice çeken helvayı en az 6-7 dakika daha kavuralım.Bu aşama çok önemli,
şerbetini çekti diye helvayı ocaktan almayalım,biraz daha kavuralım ki tam kıvamında bir helva olsun.Kavurma işlemi bittikten sonra tencerenin kapağını kapatıp 10-15 dakika kadar dinlendirdikten sonra dilediğimiz şekli verip ılık olarak servis edelim.

Not: kısık ateşte pişirmek ve sürekli karıştırmak çok önemli,helva kıvamını ancak bu şekilde alır.
       Diğer önemli noktalardan biri de helva şerbetini çektikten sonra biraz daha kavurmak,
bu da en önemli kıvamı için çok önemlidir.

1 yorum: